КОВИД ПРОПУСНИЦЕ ДА ВАЖЕ 24 САТА! Др Тиодоровић објаснио предлог Кризног штаба за школе, причао и о распусту

Новости онлине

28. 10. 2021. у 09:45

ОДЛУКА да ли ће ученици прећи на онлајн наставу под знаком је питања, а члан Кризног штаба др Бранислав Тиодоровић каже да је предлог да деца ипак треба да иду у школу, јер највише губе на онлајн режиму.

КОВИД ПРОПУСНИЦЕ ДА ВАЖЕ 24 САТА! Др Тиодоровић објаснио предлог Кризног штаба за школе, причао и о распусту

Фото: Танјуг/Слободан Миљевић/Раде Прелић/Новости

- Постоји предлог који смо конституисали прекјуче, а то је да деца ипак треба да иду у школу - каже др Тиодоровић.

Он каже да постоји разлика између основаца од првог до четвртог којима је неопходно да иду у школу и да постоји могућност да то функционише. Што се тиче виших разреда епидемиолог каже да ће се данас одлучивати на основу података којима се располаже, јер ситуација није свуда иста.

- Могу рећи да је код средњошколаца који су на комбинованој настави то ипак дало неког ефекта, иако је ово кратак период за било какву процену. Да не буде 35 ученика у одељењу, него да буде половина, то ипак много значи, барем да једно 10-15 дана одржимо такав однос. То је неопходно да се школа у правом смислу доживи и као образовна и као васпитна и као социјална установа - објашњава др Тиодоровић.

Епидемиолог Тиодоровић каже да се разговарало о могућем малом зимском распусту и да би то отприлике била цела једна недеља.

- То би била отприлике цела једна недеља, с тим што пре тога имате викенд, па после тога викенд, 9 дана. Да ли ће бити раније или средином месеца, видећемо шта је највише одговарајуће, јер морамо да поштујемо и то шта ће рећи и просветни радници и синдикати и оно што мисле родитељи - објашњава епидемиолог.

Он каже да у сваком случају има договор да се очува оно што је најважније, а да деца губе највише ако су на онлајну.

Да ли је реално очекивати да ће се повећати вакцинација од како су уведене ковид пропуснице, др Тиодоровић објашњава да нису уведене искључиво да би се људи навели на вакцинацију због тога, али је циљ да се створи мотивација код људи.

- Не, нису због тога, али су саставни део тога да се створи атмосфера и мотивација. Може се рећи по подацима из Дома здравља да је скоро три пута више вакцинисаних него претходних дана када се ово није примењивало, и да се јавља значајан број, што је најважније, оних који примају прву вакцину - каже др Тиодоровић.

Др Тиодоровић напомиње да ова мера са ковид пропусницама није довољна.

- Боље да буде на 24 сата. Ми јесмо за то и мислим да то треба применити после једног периода и на шире објекте, свуда где постоји затворени простор осим кад су у питању апотеке, снабдевање горивом и храном - закључује др Тиодоровић-

(РТС)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: НИКАДА НИЈЕ БИЛО ТЕЖЕ - Репортери "Новости" у црвеној зони ковид болнице у Батајници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)