Како је Финска истовремено заштитила своју природу, али и отворила највеће европске руднике?

Novosti online

27. 10. 2021. у 17:00

Финска је једна од најзеленијих земаља света. У овој далекој земљи на северу Европе, шуме чине око 72% територије, а језера додатних 10%. Ваздух, шуме, језера, пијаћа вода у Финској су изузетно чисти.

Како је Финска истовремено заштитила своју природу, али и отворила највеће европске руднике?

Фото: Keliber Lithium/First Quantum Minerals

Финска је такође и рударска земља. Рударство у тој земљи има вишевековну традицију и саставни је део финског друштва. Тренутно у тој земљи послује више од 40 рудника метала и неметала. Финска је водећи европски произвођач никла и злата, уз значајну производњу бакра, цинка, кобалта, сребра, а има знатан потенцијал у литијуму.

Почетком овог века, услед забринутости за животну средину и страха од трајних последица по локалне заједнице, Финска је прошла кроз период снажне, кампање против рударства.

Влада Финске је 2012. године отворила јавни дијалог о позицију и правцу које Финска жели да заузме у сектору рударства. Кроз дијалог, рударство је препознато као извор великих развојних могућности уз услов примене најбољих савремених технологија. Финци су убрзо усвојили акциони план чији је циљ био уздизање њихове земље на место лидера одрживе рударске индустрије.

Фото: First Quantum Minerals

 

Фински рударски сектор, заједно са изузетно снажном индустријом произвођача рударске опреме, има одличну репутацију у свету, пре свега због примене највиших стандарда, техничких, економских и еколошких, као и оних у погледу здравствене заштите.

У Финској се налази Террафаме - највећи рудник никла у Европи. Такође и највећи рудник злата у Европи - рудник Китила, у регији Лапонија у северној Финској. У њему се лужење ради цијанидом, али се поштују веома стриктни производни процеси, који гарантују еколошку безбедност пројекта.

Финска постаје лидер и у експлоатацији литијума. Компанија Келибер објавила је да је добила дозволе за отпочињање градње рудника литијума у Каустинену, у централној Финској. Концентрат произведен у том руднику ће се транспортовати неких 30 км у у процесно постројење које се гради у индустријском парку у граду Коккола, на обали Балтичког мора. Пројекат обухвата неколико депозита, површинску као и подземну експлоатацију. Отпад ће бити у форми флотационог језера.

Велики број рудника у Финској се налази у “зеленим“ подручјима, близу паркова природе и водених површина, као што је „Пухасалми“ рудник цинка и бакра.

Технологије, које користе природне ресурсе на одржив начин, и заштита здравља међу најбољима су на свету, а Финци су до највишег степена развили зелене технологије. Од тога, користи има цела планета, јер Финска на тај начин свима даје јасан доказ да се одрживо рударство, економски развој и заштита животне средине могу сложно и складно развијати кроз генерације.

50-4873

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)