ЛЕВЧАНИ БАШ НЕЋЕ ЛИТИЈУМ: Огорчени Левчани извојевали још једну победу над инвеститорима који су намерили да на њиховој дедовини траже руду

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

26. 10. 2021. у 22:20

ПОСЛЕ вишедневне блокаде у селу Драгово, машина која је требало да истражује постојање литијума на овој локацији је уклоњена.

ЛЕВЧАНИ БАШ НЕЋЕ ЛИТИЈУМ: Огорчени Левчани извојевали још једну победу над инвеститорима који су намерили да на њиховој дедовини траже руду

Фото Удружење "Неко брине за Левач"

Јер, активисти неформалног удружења "Неко брине за Левач" и житељи Рековца који не дозвољавају истражне радње на њиховој територији, те поручују да ће - уколико неко поново дође - изнова тракторима, аутомобилима и својим телима бранити дедовину.

Кажу, не само да не дозвољавају ископавање литијума, уколико га има на овдашњим локацијама, већ не пристају ни на било какве истражне радње. Из поменутог удружења саопштавају да су на територији Рековца већ обављена истраживања код села Доња Сибница и на потезу између Мотрића и Драгова, на такозваној Малешевској коси...

На реду је била Брестовачка коса, на који су били довезли неколико камиона шљунка и машину, али су се револтирани Левчани брзо окупили изашли на приступни пут који води ка тој, трећој бушотини. Када је стигао геолог, с обзиром на то да није имао радни налог, нити било какво решење, спречили су га да изађе на терен. Захтевали су да дође неко од надлежних и покаже на основу чега они хоће да раде у њиховој општини, а када се ни после сат и по није појавио, полиција је одвела геолога.

Активисти Удружења на својеврсној стражи, Фото Удружење "Неко брине за Левач"

Наредног дана се појавило неколико непознатих људи који су рекли да не желе истраживање у таквим условима, те да ће се вратити тек после договора са представницима Месне заједнице и локалне самоуправе, а мештани су им поручили да машину могу да одвезу тек када поправе пут који су девастирали. И, јуче се то догодило, па машина више није у Драгову.

Иначе, на основу Закона о доступности информација од јавног значаја, Левчани су добили решење да ће истраживање обављати фирма "Јадар литијум" д.о.о. која као таква више не постоји у Агенцији за привредне регистре, већ се зове "Балкан истраживања" и - тврде активисти - део је конзорцијума "Балкан мајнинг енд минералс".

Топола као пример за углед

АКТИВИСТИ неће дозволити ископине и траже од локалне самоуправе да такве активности забрани, односно поступи као челници Тополе који су ставили ван снаге решења Министарства рударства и енергетике из 2017. Прва истражна површина је 75 квадратних километара, недавно је добијено решење за још 99 у рековачкој општини, док би на територији Јагодине требало да буде обухваћено стотинак километара.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)