ПОНОСНИ НА НЕМАЊИЋА СОЈ: У Југословенској кинотеци премијера документарног филма о Васојевићима, највећем српском племену

Д. МАТОВИЋ

26. 10. 2021. у 22:31

ДОКУМЕНТАРНИ филм "Васојевићи, највеће српско племе Немањића сој", са поднасловом "Природне и духовне лепоте", премијерно је приказан у Југословенској кинотеци.

ПОНОСНИ НА НЕМАЊИЋА СОЈ: У Југословенској кинотеци премијера документарног филма о Васојевићима, највећем српском племену

Угледници уочи почетка пројекције, Фото З. Јовановић

Својеврсна фреска на филмској траци је настала по идеји проф. др Милије Зечевића и др Михаила Зоговића, рађена је по мотивима из књиге др Јагоша Вешовића, а режирао ју је професор Драган Елчић.

Завичајном скупу су присуствовали Тихомир Богавац, председник Општине у Беранама, и Жељко Ћулафић, први човек Андријевице, а благословио га је митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Како аутори филма истичу, циљ је био да се кроз филмско, уметничко дело - без икакве политичке конотације - представи снага племена које је чувар ризнице историјских предања, високе националне свести и етничке снаге. Истовремено, представљене су и духовне и природне лепоте васојевићког краја, те промовисане благодети Берана, Андријевице, Плава, Колашина и града Подгорица.

РЕДИТЕЉ Драган Елчић, Фото З. Јовановић

- Од Ножице до Љешнице, од Леве Ријеке до Берана, свуд је прошла наша филмска екипа. Снимили смо свако село, сваки заселак, сва места Васојевића... Био је то мукотрпан посао, а колико смо успели, показаће време - обратио се публици др Драган Елчић, декан Академије уметности.

- Васојевићи су јединствено племе, највеће српско, немањићког соја, и кроз историју је изнедрило бројне великане, од Карађорђа до Вука Караџића, од војводе Бојовића до игумана Мојсија Зечевића. Васојевићи имају чиме да се диче јер су успели да сачувају своју лозу, традицију, културу... Пореклом сам из Босне и, као неко ко нема такав однос према својим коренима, био сам фасциниран како они знају своје порекло од првог Васе, до данашњих дана. Драго ми је ако сам овим филмом допринео да остане неки запис кроз свете стазе њихове историје.

Стана Божовић и Ива Бабовић, Фото З. Јовановић

 

Пре почетка пројекције, народни гуслар Милан Ковачевић је извео одломак из "Мојковачке битке", а онда је публика имала прилику да види са колико поноса Васојевићи носе своје историјско бреме, у којем се пресликава наша историја: од првог родоначелника Васа, или традиционалног косовског витеза Васојевић Стева, до ратних вођа у племену, војвода у Црмници и Дробњацима, па Карађорђа и устаничких првака Србије, који воде порекло са ових огњишта. Филм је подсетио на читаве поворке историјских личности - главара и јунака, кнезова и свештеника, прегалаца и снажно надахнутих народних бунтовника, чији је глас одјекивао са извора Лима, Комовима, до иза Јавора и Црном Гором до Ловћена.

Беседио је и почасни председник Удружења Васојевића, др Милија Зечевић, без којег овај филм вероватно још дуго не би угледао светлост дана.

- Ово дело приказује неописиво природно благо, али је и извор духовне лепоте. Поносимо се нашим великанима, а најважније је да смо од једног, од Васа Васојевића, чији је прадеда био Васоје - нагласио је др Зечевић, похваливши редитеља и продукцију.

На крају су потомцима Васојевића уручени поклони, док је дружење настављено у "Аеро-клубу".

Фото З. Јовановић

Горостаси са истока Црне Горе

ВАСОЈЕВИЋИ су највеће српско племе, које је настањено у источном делу Црне Горе, у Лијевој Ријеци и с обе стране Лима, све до реке Љешнице. Некада се тај предео звао Полимље, а о њиховом имену и пореклу постоје два народна предања.

По једном, они су потомци извесног Васа, сродника Вукана Немањића, који је рођен у Призрену и био војвода у доба цара Душана. По другој верзији, порекло воде од неког Васа, сина извесног херцеговачког краља, који се настанио на Ножици у Лијевој Ријеци.

Екипа

ПОРЕД сценаристе и редитеља Драгана Елчића, у филмској екипи "Рамонда" продукције су били наратор Владе Јелић, консултант др Лука Кастратовић, директор фотографије Драган Беља Ђорђевић, монтажер Јелена Ранковић, графички дизајнер Небојша Марковић, дизајнер звука Борис Шурлан... Филм је подржала фондација Forever friends, којој председава Ива Бабовић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)