КАЗНЕ ЗБОГ "ЋУТАЊА УПРАВЕ": Посланици почињу расправу о закону о слободном приступу инфромацијама од јавног значаја

В.Ц.С.

26. 10. 2021. у 16:21

ПОВЕРЕНИК за информације од јавног значаја по први пут моћи ће да изриче казне за "ћутање управе" одговорним лицима у органима јавне власти, а предложени износ је 30.000 динара.

КАЗНЕ ЗБОГ ЋУТАЊА УПРАВЕ: Посланици почињу расправу о закону о слободном приступу инфромацијама од јавног значаја

Фото Танјуг

Ову новину предвиђају измене Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, о ком би посланици требало сутра да почну расправу.

Такође, повереник ће убудуће моћи да подноси захтев за покретање прекршајног поступка, што су, осим грађана и њихових заступника, до сада могли да чине само управни инспектори.

Они су то право искористили буквално само једном, и то 2019.

Преосталих 5.000 захтева поднели су сами грађани. Повереник ће, такође, моћи да издаје налог, на који ће кажњени имати право жалбе суду.

- Повереник није добио могућност инспекцијског надзора, који и даље остаје у рукама управе инспекције, али јесте добио неке елементе. Његова овлашћења се проширују, баш као што су унапређена права грађана на слободан приступ информацијама и отежана могућност злоупотреба - објашњава актуелни Повереник Милан Мариновић.

Ова институција ће се од сада бирати преко јавног конкурса, који расписује надлежан скупштински одбор, а на крају се о кандидатима изјашњавају посланици. Он ће моћи да буде биран само на један мандат, а не, као до сада, на два.

Закон предвиђа и шири круг органа власти који су обавезни да поступе по закону и пруже тражене информације.

Ту сада спадају и "кћерке фирме" јавних предузећа и органа власти, као и све оне фирме у којима ови имају више од половине власништва.

Такође спадају и јавни бележници, као и предузетници и правна лица која обављају послове од јавног значаја у делу који се тиче тих послова, као и они који у одређеној години добију донације из буџета (нпр. спортски клубови).

Сви ће они морати да достављају и годишње извештаје Поверенику.

Да би се спречиле злоупотребе укида се могућност да тражилац информације покрене прекршајни поступак против органа јавне власти за "ћутање администрације" одмах по истеку законског рока за давање одговора.

То је до сада у много случајева коришћено искључиво за богаћење, па су нпр. од ветеринарских станица тражени подаци о утрошку струје, на које ови нису одговарали и одмах би добијали тужбе.

Сада ће пут ићи преко Повереника, ком ће прво морати да се поднесе жалба.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

НОВОСТИ У ИСТАНБУЛУ: Клањање у хришћанским светињама

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)