ПОЧИЊЕ СЕЗОНА СЛАВА: Лекари и Црква сложни - ево шта препоручују грађанима

Новости онлине

26. 10. 2021. у 08:31

У СКЛАДУ са препорукама епидемиолога, и ове године треба избегавати већа окупљања, посебно у време слава, а тај став подржала је и Српска православна црква.

ПОЧИЊЕ СЕЗОНА СЛАВА: Лекари и Црква сложни - ево шта препоручују грађанима

Фото: Архива Новости/Депоситпхотос

Грађани кажу да ће славу обележити у најужем породичном кругу, а да су се навике промениле сведоче и трговци. Иако је Света Петка честа слава у крушевачком крају, наруџбине рибе и посних јела ове године су скромније.

- То је потражња углавном по килограм, два. Знатно мање, јер је ранијих година било по десетак килограма. Све се свело на потражњу за породични ручак - наводи продавачица Јелица Милчетић.

Нема славе без освештане водице, колача, свеће, жита и вина, молитве коју на литургији и у свом дому светитељу приносимо. Број гостију које позивамо није одраз вере.

Протојереј ставрофор Драги Вешковац слаже се да славе треба прилагодити епидемијским условима и онако како струка саветује.

- Нећемо погрешити, нити унизити славу ако је прославимо само у кругу породице или са што мањим бројем гостију - истиче Вешковац.

Са том препоруком сагласни су и епидемиолози, који ситуацију у Расинском округу оцењују као изузетно неповољну и забрињавајућу.

- О томе довољно говори податак да је само у Крушевцу у прве три недеље октобра месеца евидентирано чак 40 пута већи број оболелих него у истом периоду прошле године - упозорава директор локалног Завода за јавно здравље др Предраг Павловић.

Поручује да су славска окупљања безбедна искључиво и само ако су сви укућани и гости вакцинисани или преболели ковид.

- Све друге комбинације представљају сувише велики ризик, што би народ рекао, да не пође по злу - додаје Павловић.

Да слава буде свечани чин који ће свим гостима остати у лепом сећању, и ове године највећа је обавеза и одговорност домаћина.

(РТС)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: НИКАДА НИЈЕ БИЛО ТЕЖЕ - Репортери "Новости" у црвеној зони ковид болнице у Батајници

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)