ТРАЖЕ ОДЛАГАЊЕ ИЗБОРА У САНУ: Академици Оцић и Баста тврде да је Чавошки кршио процедуру током одабира кандидата за Одељење друштвених наука

Љ. Б.

26. 10. 2021. у 10:10

ДО Изборне скупштине САНУ, на којој ће се бирати нови редовни, дописни и инострани чланови, остало је још десет дана, а двојица академика Часлав Оцић и Данило Баста, предложили су члановима изборне конференције да се избори одложе, док се не отклоне нерегуларности на Одељењу друштвених наука, чији су они чланови.

ТРАЖЕ ОДЛАГАЊЕ ИЗБОРА У САНУ: Академици Оцић и Баста тврде да је Чавошки кршио процедуру током одабира кандидата за Одељење друштвених наука

Са ранијих избора у Академији / Фото З. Јовановић

Ова двојица академика тврде да је гласање за кандидате овог одељења било нерегуларно, те да је секретар одељења, Коста Чавошки учинио све да њих двојицу елиминише из изборног процеса.

Тако, они наводе да је у децембру прошле године на састанку одељења академик Чавошки пре почетка састанка и пре утврђивања дневног реда, изјавио да је за нове дописне чланове предложено осам кандидата, да ће пет проћи на одељењу, а три на Изборној скупштини. Чавошки је навео да је тако договорено и да треба да се гласа.

Приступило се тајном гласању, а једино су академици Тибор Варади и Арпад Лошонц гласали јавно, преко видео-линка. На том гласању је прошло пет кандидата, међу њима и професор Слободан Антонић, који је добио пет гласова, а нису прошли неки који су, како тврде, "договорени". Академик Чавошки је, кажу у свом допису двојица академика, изјавио да ће он до средине јануара 2021. утврдити ко је прошао, а ко није, а месец дана након тога догађаја, исти чланови одељења нису дали ни један једини глас Антонићу. Једина два гласа добио је од Басте и Оцића.

Њих двојица су указивала на кршење изборне процедуре дописима Одељењу, Извршном одбору и председнику САНУ, а све дописе упућене Одељењу друштвених наука Чавошки је, тврде, одбио да стави на дневни ред.

Баста и Оцић залагали су се и за расправу о рефератима предложених кандидата, јер су констатовали бројне грешке.

- На пример, погрешна класификација библиографских јединица - под самосталне научне монографије сврстани су и зборници радова, приручници - истичу ова двојица академика. - Реч је о делима кандидаткиња Мирјане Рашевић и Снежане Смедеревац. У неким случајевима остаје нејасно да ли су предлагачи били овлашћени да подносе предлог. Поред тога, бизаран је случај да предлог потписује лице у рангу научног сарадника. О наше дописе оглушио се и Извршни одбор.

Они наводе да је Чавошки на скупу одељења у мају инсценирао прекид тог састанка и његов наставак заказао на непознатом месту, на које није позвао њих двојицу, тако поново извршио пуч у Одељењу друштвених наука и тиме делегитимисао све одлуке одељења које се тичу избора за дописне чланове САНУ у Одељењу друштвених наука.

Истовремено, да има још незадовољних изборним процесом показује и приговор који је Председништву САНУ упутио професор Рударско-геолошког факултета у Београду Слободан Вујић, а који се односи на увид у изборну грађу.

- Зашто на увид јавности није стављена грађа свих, већ само кандидата који су добили подршку одељења - пита професор Вујић. - Ово отвара сумњу у објективност изборног рангирања. Ако је у изборном поступку све транспарентно, објективно, коректно, зашто се на овај начин побуђује разградња поверења. Професор Вујић је посебно напоменуо да су врата академије за рударство затворена.

НАЈАВЉУЈУ ДА ЋЕ ТУЖИТИ ЧАВОШКОГ

АКАДЕМИЦИ Данило Баста и Часлав Оцић најављују да ће тужити суду академика Косту Чавошког због нарушавања регуларности и због процеса у САНУ:

- То чинимо невољно, али мора једном да се стане на пут његовом противправном и противстатутарном понашању Косте Чавошког.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)