ЦЕЛА ПОРОДИЦА СЕ ОТРОВАЛА ИВЕРМЕКТИНОМ: Попили антипаразитски лек за животиње да би се заштитили од короне!

Novosti online

25. 10. 2021. у 20:49

“ИВЕРМЕКТИН” за неке је лек против корона вируса, док други људи, али и доктори јасно поручују да је ово лек за животиње.

ЦЕЛА ПОРОДИЦА СЕ ОТРОВАЛА ИВЕРМЕКТИНОМ: Попили антипаразитски лек за животиње да би се заштитили од короне!

Фото: Depositphotos

Али како се код нас све злоупотребqава, тако се пронео и глас да постији и верзија лека који је за људску употребу. Управо ова информација прави и проблем. Како преноси “Блиц”, појавио се нови пример који не само да показује колико антиваксерска пропаганда може бити опасна, већ и идеја да се сточни антипаразитарни лек користи у превенцији ковида!

Наиме, на друштвеним мрежама је објављено да се пре неколико дана отровала цела породица јер је испила раствор овог лека за животиње у нади да ће спречити заражавање.

- Синоћ су чланови једне породице, сви невакцинисани, у циљу превенције Цовида, попили инјекциони раствор Ивермецтина (200 мг/20 мл) и након осам сати се сви, са знацима тровања (мучнина, повраћање, проливи итд.) јавили у болницу - објавио је корисник Твитера који се представља као лекар.

На срећу, према речима, аутора твита, сви чланови породице су сада добро.

Како им је то пало на памет уопште?

Откуд идеја да се "ивермектин" користи у било каквој терапији на људима? Истина је да се крема на бази "ивермектина" користи у дерматологији и има резултате у лечењу неких стања на кожи људи, као што је шуга. Међутим, као капсуле првенствено се користи у ветерини као антипаразитски лек.

- Постојале су поједине студије у САД које су тестирале да ли овај лек може да помогне код оболелих од ковида или чак у превенцији. И даље постоје неке клинике које то чине. Неке колеге то испробавају и постоје нека усмена објашњења да помаже, али то нико не може да тврди званично јер га ни Светска здравствена организација није одобрила нити је у званичним протоколима за лечење короне. Код нас је "ивермектин" регистрован само као ветеринарски лек - рекла је др Милена Турубатовић.

Овај лек се може лако набавити, цена му је приступачна, али нису сви лекари спремни да га препоруче.

- Званично се не користи код нас у третирању ковида и ја га не препоручујем својим пацијентима. Међутим, знам да га поједине моје колеге препоручују - објашњава др Турубатовић.

Може да изазове озбиљна оштећења јетре

Фото Танјуг

Јасно је да ниједан лек не треба узимати на своју руку, а колико то може бити опасно у овом случају потврђује и начелница ковид болнице у Батајници др Татјана Аџић Вукичевић.

- "Ивермектин" се не користи званично. Незванично, понеко узима на сопствену одговорност. То је антипаразитарни лек који се користи код говеда, а код људи може да изазове озбиљно оштећење јетре - кратко и јасно је рекла др Аџић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - НИКАДА НИЈЕ БИЛО ТЕЖЕ: Репортери "Новости" у црвеној зони ковид болнице у Батајници

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)