ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Враћа нам се кошава, а ево да ли ће бити снега

Novosti online

25. 10. 2021. у 17:04

ПРЕД нама је топла и сунчана завршница октобра! Неће бити баш 20 степени, како је било најављивано прошле недеље, али свакако топло за ово доба године, показује временска прогноза.

ДУГОРОЧНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: Враћа нам се кошава, а ево да ли ће бити снега

Фото: К. Михајловић

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) Недељко Тодоровић најавио да је пред нама период са максималним температурама до 18 степени Целзијусових, пише Блиц.

- Ове седмице очекује нас суво време, нема неког значајног пораста температуре, оне максималне би биле од 13 до 17 степени Целзијусових. Последњег дана октобра могло би да буде до 18 степени - наводи Тодоровић.

Према његовим речима, то су температуре које су примерене овом добу године, та просечна максимална темепратура за крај октобра биће око 15, 16 степени. Неће бити ни екстремно топлог, а ни екстемно хладног времена.

Опет почиње јаче да дува

- Данас ће да јача југоисточни ветар, поготову у Јужном банату, у подневним и вечерњим сатима достизао би брзину од 80 километара на час, а на подручују Београда би достизао негде око 40 до 50 километара на час - објашња метеоролог.

Кошава до суботе

На питање колико дуго кошава може да дува у континуитету, метеролог каже:

- Кошава дува када је у источној Европи висок притисак и када је у Средоземљу низак притисак. Колико дана се одржава таква ситуација толико ће Кошава и да дува. Што значи да кошава може да дува и пола дана, може и дан или три. Није ограничено, може и пет и седам. Може и 31 дан, колико је дувало пре неких 40 година. Ове седмице дуваће данас и у уторак, четвртак, петак и суботу - истиче Тодоровић.

Мало више снега него прошле године

Светски метеролози најавили су да је пред нама зима слична оној од прошле године, наш метеролог прогнозира да ће ове године бити мало више снега него прошле године.

- Очекује нас уобичајна зима - наше зиме које трају три месеца током децембра, јануара и фебруара и нису све време хладне. Карактеристика је смена топлих и хладних периода у трајању од 7 до 10 дана. Питање је само колико ће снега да буде, пошто су последње две године биле оскудне снегом. Милсим да ће ове године бити мало више снега него прошле године - каже Тодоровић и наглашава да је тешко тачно прецизирати какво ће време бити током зимских месеци.

(Блиц)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - ПОДЗЕМНО БЛАГО КОД СЈЕНИЦЕ: Систем пећина дуг више од шест километара

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)