ДОКТОР АШАНИН О ЛИСТАМА ЧЕКАЊА НА ОПЕРАЦИЈЕ: Притисак не попушта - хитни пацијенти не чекају

Новости онлајн

25. 10. 2021. у 15:57

ДИРЕКТОР Универзитетског клиничког центра Србије Милика Ашанин рекао је да из дана у дан не попушта велики притисак пацијената на две ковид болнице - у Батајници и Инфективној клиници.

ДОКТОР АШАНИН О ЛИСТАМА ЧЕКАЊА НА ОПЕРАЦИЈЕ: Притисак не попушта - хитни пацијенти не чекају

Фото: Принтсцреен/РТС

- У просеку, у пријемно-тријажној амбуланти Клинике за инфективне и тропске болести има и до 200 прегледа у току 24 часа, а број пријема у току дана буде између 60 и 80. У дану за нама је било 64 пријема у ковид болници у Батајници - каже Ашанин.

У овом моменту наше болнице су пуне, у Батајници је 771 пацијент, 93 у јединици интензивног лечења, 57 је на респиратору а било је 64 пријема, каже Ашанин.

Што се тиче Инфективне клинике, Ашанин указује да не само да је попуњеност 100 одсто него имају и понеког прекобројног болесника.

КЦС ради у двојном режиму, три сегмента

Др Ашанин каже да се труде на све начине да не занемаре неког од пацијената који нису оболели од ковида и да им се омогући оптимална дијагностика и лечење.

Боримо се да у три велика сегмента обезбедимо нековид пацијенте. То је амбулантни рад, рад дневне болнице и стационарно смештање тих болесника на болничко лечење, каже Ашанин.

- У амбулантном делу, у првих шест месеци, преко упута приоритетних или упута без термина, како су нам упућивани из дома здравља, урадили смо 174.000 прегледа - каже Ашанин.

Последњих месеци преко ИЗИСА је омогућено заказивање и примање пацијената за прве прегледе и оствари се у просеку око 35.000 прегледа месечно.

Што се тиче дневне болнице, ту се највише лече онколошки пацијенти и ту мора да се одржи континуитет у примени цитостатика, биолошке терапије.

Од почетка године до данас прегледали смо око 20.000 пацијената, подвргли процедурама и лечили око 20.000 пацијената, а примили око 55.000 пацијената што се тиче болничког дела, објаснио је професор Ашанин.

Интервенције и операције, колико се чека

Каже да су принуђени да са мањим бројем медицинских сестара, техничара, лекара, интерниста, смање донекле обим посла, на нивоу 30 до 40 одсто у зависности од тога о којој клиници се ради.

Хитни пацијенти у ургентном стању одмах се примају и не чекају. Између ових других правимо приоритете – пацијенти који имају хронична обољења која се погоршавају, они који су одлагани и не могу да чекају имају приоритет и примамо их, рекао је Ашанин за РТС. 

На листи чекања за дијагностику, коронарографију има око 700 пацијената, на уградњу стента чека 31 пацијент.

- Од почетка године урадили смо 2.300 операција катаракте, на листи чекања је 1.600 пацијената, за око осам месеци - истакао је Ашанин.

Према његовим речима, највише се чека на ортопедији, између годину и годину и по дана – 870 пацијената чека на уградњу протезе колена и 700 на уградњу кука.

Ашанин каже да неки одлажу свој долазак, плаше се околности да им долазак може бити ризичан.

Дијагностичке процедуре се раде и за викенд

Трудимо се да задовољимо потребе пацијената, имамо разна дијагностичка снимања, сваког другог викенда, повећавамо број радних дана и хватамо прикључак са обавезама, рекао је Ашанин.

- Обавештавамо грађане, радимо прегледе и контроле, и кажемо им да при погоршању стања морају одмах да се јаве домовима здравља, не смеју да неузимањем терапије дозволе погоршање - закључио је Ашанин.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

НАШИ ХЕРОЈИ: Интервју са докторком из ковид амбуланте

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)