ДОКТОР ШЕКЛЕР ОЦЕНИО: Ковид пропуснице треба да буду уведене на 24 сата и за сва окупљања

Новости онлајн

24. 10. 2021. у 09:32

ОД синоћ од 22 сата почела је контрола угоститељских објеката како би се проверило да ли сви имају ковид пропуснице.

ДОКТОР ШЕКЛЕР ОЦЕНИО: Ковид пропуснице треба да буду уведене на 24 сата и за сва окупљања

Фото Принтскрин / РТС

Вирусолог Миланко Шеклер истиче да је одавно био за ковид пропуснице, али не у овом смислу и на овај начин, са временским ограничењем.

- Ја разумем да је онај ко је доносио ову меру имао логику да ће то постепено да уради, да не буде нагло, али по мом мишљењу ковид пропуснице су свуда увођене комплетно, што значи и да у 10 сати пре подне и у 22 сата морате да имате ковид пропусницу, морате да испуњавате одређене услове да бисте се налазили у неком објекту где вам није велика нужда и обавеза да будете. По мом мишљењу, ово ограничење од 22 сата знатно редукује моју процену, па и оног ко је донео ту одлуку шта ће се десити - рекао је др Шеклер за РТС и напоменуо да су многи локали одлучили да раде до 22 сата "да не би после неког доводили у неугодну ситуацију да га терају напоље".

Вирусолог напомиње да сматра да је обавеза имања пропуснице требало да буде 24-часовна.

- Да сам се ја питао, то би важило за све јавне скупове и 24 сата на свим местима, од спортског објекта, музеја, угоститељског објекта. Видим да су само угоститељски објекти и само од 22 сата. Како ћете неког ко је био у објекту од 18 до 22 сата и није вакцинисан и ви сте га толерисали да ту седи четири сата и дише исти ваздух са људима и да се са њима грли и пије, после 22 сата да истерате напоље јер ће неког да зарази. Ја знам да неки мисле да је већа гужва после 22 сата, али без обзира на гужву, мислим да временско ограничење овог типа није требало да буде уведено - додаје.

Шеклер каже да не зна шта ће овакве мере да донесу и додаје да му се чини да је ограничење "кратко и без јасне стратегије", истичући да је незадовољан таквим обликом ковид пропусница.

Додаје да се ситуација у болницама не мења, да је "трагична, катастрофална, ужасна".

- Сваки дан имате по скоро 8.000 новозаражених. Та бројка не пада. Осцилације од пар стотина или 1.000 новозаражених не значе ништа, уколико знате да се не тестира сваки члан породице јер им је јасно по симптомима да су болесни. Много људи умире, много је у тешком стању, места нигде нема. То је ситуација у којој смо се нашли. Да је неко причао у априлу када смо имали сјајан почетак вакцинационе кампање, не би му веровао - напомиње.

Како каже, мере морају да буду строже, ковид пропуснице треба да буду 24-часовне, а казне далеко драстичније.

Када је у питању делта сој, Шеклер каже да је истина да лакже заражава децу, али да су код њих блажи симптоми.

- То, ипак, може да буде и отежавајућа околност јер лако преносе болест на старије. Зато старији треба да буду вакцинисани. Драго ми је што је држава померила вакцинацију на после пет месеци од претходне дозе, за Синофарм већ после четири. Тако ћемо елиминисати појаву заражавања вакцинисаних и навести да се осећају сигурно. Што се тиче делта плус соја, нема места за велику бригу, он чини свега неколико процената од укупне количине вируса. Није много другачији од делте - закључује Шеклер.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО:

НАШИ ХЕРОЈИ: Интервју са докторком из ковид амбуланте

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)