ПОСЛЕ ЗАХЛАЂЕЊА ОПЕТ СУНЧАНИ ДАНИ: Метеоролог Ђорђе Ђурић објавио најновију временску прогнозу

Новости онлајн

23. 10. 2021. у 12:52

МЕТЕОРОЛОГ Ђорђе Ђурић објавио је нову временску прогнозу за наредне дане и најавио да нам после захлађења стиже нови период са сунчаним интервалима.

ПОСЛЕ ЗАХЛАЂЕЊА ОПЕТ СУНЧАНИ ДАНИ: Метеоролог Ђорђе Ђурић објавио најновију временску прогнозу

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

- За викенд осетно хладније, али већ од недеље сунчано. Почетком следеће седмице мраз и кошава, а крајем октобра и почетком новембра натпросечно топло, уз температуре више од 20 степени. Претходни дани протекли су у Србији у знаку топлог времена. Јутра су била хладна и магловита, а током дана сунчано и топло. Максимална температура достигла је у четвртак у Србији и у Београду 24 степена - написао је Ђурић на Фејсбуку.

За викенд хладније

- За викенд осетно хладније, јер ће са севера доћи до додатног продора хладне ваздушне масе и то зато што ће снажан циклон са севера Европе наставити пут даље на исток и у свом задњем делу спустиће хладну ваздушну масу далеко на југ. У суботу у Србији кишовито и хладно, на северу Војводине већ од јутра суво. До краја дана престанак падавина у већини предела. Минимална јутарња температура биће од осам до 10 степени, а максимална дневнаод 11 до 15, у Београду од 10 до 12 степени - најавио је Ђурић.

И стабилизација времена

- Дакле, већ у суботу хладни фронт одмаћи ће још источније од нашег подручја, а са запада и из области Алпа ојачаће снажан антициклон, што ће условити стабилизацију времена - објавио је метеоролог и додао:

- У недељу на северу Србије сунчано, ујутро и уз слаб мраз, нарочито у Војводини. У јужним и централним пределима Србије након облачног јутра, током дана сунчано. Ваздушни притисак због близине антициклона биће веома висок, а због сувог и стабилног времена и без ветра, загађење ће поново бити изражено, нарочито у јутарњим и вечерњим часовима и нарочито на северу Србије. Минимална јутарња температура биће у недељу од 0 на северу до седам степени на југу и југоистоку Србије, а максимална дневна од 11 до 15, у Београду до 13 степени.

Стиже кошава

- Почетком следеће седмице центар антициклона изместиће се источније од нашег подручја и налазиће се изнад области Карпата, Румуније и Украјине. Истовремено, слаб циклон формираће се у Јонском мору. Услед израженог градијента због ова два система, а како ће Србија налазити између та два система, у кошавском подручју и у Београду у понедељак и у уторак дуваће јак југоисточни ветар, на југу Баната и у доњем Подунављу са олујним ударима и до 100 километара на сат - најавио је Ђурић.

Како је објавио, максималне температуре крајем октобра биће око 20 степени.

- Због преовлађујућег утицаја антицклона и веома високог ваздушног притиска, у Србији ће бити суво, у понедељак и сунчано, али ујутро понегде уз слаб мраз (минимална температура од -3 до три степена). Током дана топлије, максимална температура од 13 до 17, у Београду до 15 степени. У уторак крајем дана кошава слаби и престаје, а током последњих дана октобра биће и даље стабилно и суво, уз хладна и магловита јутра, понегде и уз слаб мраз, а током дана сунчано и топлије, уз максималне температуре око 15, а око 30-31. октобра око 20 степени - написао је он.

Температуре изнад просека

- Према тренутним прогнозама, почетак новембра одликоваће се релативно топлим временом са температурама изнад просека, а оне биле чак око и нешто изнад 20 степени, а према тренутним прорачунима понегде и до 24 степена. Топло време било би праћено јужним струјањима - најавио је метеоролог и додао:

- Дакле, након промене времена и погоршања које нас очекује у суботу, од недеље па све до краја октобра стабилно и суво, а и почетак новембра би донео пријатне и топле јесење дане. С обзиром на то да је просек максималних температура за последњу декаду октобра од 14 до 18 степени, након натпросечног топлог времена, током викенда биће мало испод просека, али већ током следеће седмице максималне температуре биће око просечних вредности за крај октобра. Као што је претходно речено, сам крај октобра и почетак новембра према тренутним прогнозама донео би натпорсечно топло време.

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)