КО КОНТРОЛИШЕ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ: Казне за непоштовање мера су велике, провере крећу од понедељка

Novosti online

23. 10. 2021. у 12:45

КОНТРОЛА за неношење маски и непоштовање противепидемиолошких мера увелико се спроводи, а начелник комуналне милиције Иван Дивац истиче да су се мере поштовале док је контрола била јака, али да се ситуација погоршала током лета.

КО КОНТРОЛИШЕ КОВИД ПРОПУСНИЦЕ: Казне за непоштовање мера су велике, провере крећу од понедељка

Фото З. Јовановић

Ипак, како наводи, комунална милиција и надлежне инспекције су у протекле две недеље појачале контролу и од тада је слика потпуно другачија. Са увођењем ковид пропусница, њих чека још већи број контрола.

- Одговорност је у великој мери на привредним субјектима, на радњама, бутицима или било ком објекту затвореног типа где људи долазе. Мора да постоји ковид редар који упозорава људе да је ношење маски у затвореном простору обавезно, који контролише број људи у затвореном простору. када они то не раде, људи се опуштају и не носе маске. Ми вршимо контролу и ковид редара, а и да ли људи носе маске - рекао је Дивац у гостовању на тв Прва.

Он додаје да је, када је у питању вршење контроле, акценат тренутно на тржним центрима и градском превозу.

Фото: ТВ Прва принтскрин

 

- Носе се маске, али не можемо да кажемо да се сви придржавају. Отежавајућа околност је то што се на београдским улицма налази више од 1.700 аутобуса, а комунални милиционар не може да буде присутан у сваком. Током дана на већим стајалиштима правимо пунктове где вршимо контролу и упозоравамо људе, а оне најбахатије кажњавамо. Нема много казни и приоритет и оријентација у раду комуналне милиције су превенција и упозоравање. Када виде комуналне милиционаре, људи се потпуно другачије понашају - објаснио је Дивац.

Напомиње да је организација ковид редара нешто што је теже за организовати, али да у свим осталим затвореним просторима мора да буде присутан.

Колике су казне за непоштовање мера?

На питање колико новца из џепа може да избије неношење маске, Дивац одговара да је за физичка лица казна 5.000 динара, док за правна лица казне иду и до 150.000 динара, а за ковид редаре износе 30.000 динара.

- У току прошле недеље смо казнили 47 лица зног непоступања по мерама прописаним од стране Владе Републике Србије за ковид редаре, највише у тржним центрима. Оно што радимо када Влада и Кризни штаб донесу било коју нову одлуку, је да идемо да разговарамо са привредним субјектима, редарским службама у тежни центрима, људима који држе бутике. Упозоравамо, скрећемо пажњу, а када дође до пропуста санкционишемо. Никада комунална милиција није написала прекршајни налог уколико није била сто одсто у праву да је учињен прекршај - објаснио је.

Он напомиње да није циљ кажњавање, већ поштовање одлука које је донео Кризни штаб, јер је то, како каже, "једини начин да изађемо из ове ситуације".

Сертификат не важи ако је црвене боје

 

Ковид пропуснице

Једна од нових мера, која ће почети да се примењује од вечерас од 22 сата за све угоститељске објекте у затвореном простору јесу ковид пропуснице.

- Ковид редари ће да буду одговорни за контролу ковид пропусница. Сулудо је очекивати да у сваком локалу у Београду седи комунални милиционар или инспектор, зато и постоје ковид редар. Сви који буду у локалу морају да имају зелени сертификат. Од понедељка крећемо у контроле, још не знамо како ће оне да изгледају. Искористићемо викенд да прођемо све угоститељске објекте и упозоримо их на могуће последице уколико не буду поступали по уредби коју је донео Кризни штаб - истакао је.

Како наводи, оно што је сигурно, јесте да ће, уколико у локалу после 22 сата буде лица без ковид пропусница, последице да сносе угоститељски објекти.

- Одговорност треба да буде на угоститељском објекту. Одговорност код појединца може да постоји уколико је неко фалсификовао ковид пропусницу - напоменуо је.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - Српска фабрика вакцина

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)