ДИРЕКТОР ГАК ВИШЕГРАДСКА ОТКРИО: "Већ има жена које су се вакцинисале и породиле, бебе имају антитела"

Novosti online

21. 10. 2021. у 20:33

ВАКЦИНА се сматра ефикасном и безбедном у било којој старости трудноће. Нема доказа да је потребно одлагати вакцинацију до након 12. недеље трудноће, објавило је Удружење гинеколога и опстетричара Србије, Црне Горе и Републике Српске, чији је председник проф. др Александар Стефановић, директор ГАК Вишегрдска.

ДИРЕКТОР ГАК ВИШЕГРАДСКА ОТКРИО: Већ има жена које су се вакцинисале и породиле, бебе имају антитела

Фото Depositphotos

Проф. Стефановић као доказ наводи и то да већ има порођених жене које су у трудноћи примиле вакцину против ковида, све је било у реду и сада доје своју децу.

- Наравно да већ има доста порођених пацијенткиња које у биле вакцинисане у трудноћи, које су уредно изнеле до краја трудноћу, породиле се без компликација и сада уредно доје у периоду физиолошког пуерперијума. Вакцина иРНК сматра се ефикасном и безбедном у било којој старости трудноће. Она у организму труднице изазове стварање специфицних антитела на ковид 19, па самим тим и беба кад се роди већ има специфична антитела - наглашава проф. Стефановић.

Од почетка масовне имунизације у Србији од ковида је преминуло најмање девет трудница и породиља које нису вакцинисане, што је забринулоо српску јавност.

ГИНЕКОЛОГ МОРА ДА ПРЕПОРУЧИ ВАКЦИНУ

Амерички колеџ гинеколога и опстетричара наводи и да је за пацијенткиње које не приме вакцину, потребно направити одговарајућу забелешку у медицинској документацији да је вакцинација понуђена и одбијена, као и да гинеколог-акушер треба да апострофира разлоге за забринутост и поново понуди вакцинацију, али и да здравствени радници требало личним примером (примањем вакцине) да буду узор.

- Очекујем да ће сви наши гинеколози пратити светске препоруке и наших стручних тела и држати се њих у свом раду, обавеза гинеколога акушера јесте да саветује и преопручи својој пацијенткињи вакцинацију против ковида 19 у трудноћи, као и да је охрабри и укаже на медицински испитане бенефите, и на саму безбедност и ефикасност - наглашава проф. Стефановић.

Удружење се у обавештењу којим наводи да је вакцинација безбедна кратко и јасно позива на релавантне америчке и британске институцје - Центар за контролу болести САД, Амерички колеџ гинеколога и опстетричара (акушера, прим.нов.) и Енглеског колеџа гинеколога и опстетричара. Доктор Стефановић додаје да ми немамо своје студије него се позивамо и пратимо светске препоруке великих здравствених система које су до сада обрадиле и пратиле велики број трудница.

- Центар за контролу болести САД (ЦДЦ) објавио је податке који потврђују безбедност примене иРНК вакцине током трудноће (Модерна или Пфизер-БиоНТецх) с обзиром на то да научници нису утврдили повишен ризик од спонтаног побачаја међу трудницама које су примиле иРНК вакцину против ковида 19, као ни превременог порођаја, нити других перинатолошких и опстетричких компликација - каже проф. Стефановић и додаје да се "након вакцинације може јавити скок телесне температуре, али то је описана и очекивана реакција, а применом "парацетамола", који је дозвољен у трудноћи, температура се обори"

Енглески колеџ гинеколога и опстетричара (Роyал Цоллеге оф Обстетрицианс анд Гyнецологистс), наводи проф. Стефановић, објавио је да се вакцине против ковида-19 (иРНК) препоручују у трудноћи, с обзиром на то да је вакцинација најбољи начин заштите од познатих ризика од ковида 19 у трудноћи, ефикасна је јер је уочено да је клиничка слика вакцинисакних трудница лакша уколико оболе од ковида 19, као и да је потребу за интензивним лечењем много мања.

- Код ковид 19 позитивних, а вакцинисаних трудница које смо имали као пацијенткиње, уочено је, као и код остале популације, да је клиничка слика била блажа, није било потребе за интензивним лечењем и пријемом у јединице интензивне неге, а није било ни превременог порођаја, као ни опстетрицких ни перинатолошких компликација - исиче проф. Стефановић и додаје да још немају податак колико је трудница у Србији до сада вакцинисано, али ускоро очекују приказ и пресек за период када је почела вакцинација у Србији.

Податке су, наставља проф. Стефановић, наведене институције изнеле на основу обраде и праћења трудница које су примиле иРНК вакцину.

- Те вакцине не делују и не утичу на генетски материјал и ДНК, те тако нема разлога их одлагати за период после 12. недеље, односно органогенезе. Наш став је базиран на документованим подацима, како сам већ навео, еминентних светских институција (ЦДЦ, АЦОГ, РЦОГ), које издале препоруке за оне вакцине (иРНК) за које имају већ значајан број и трудница и порођених пацијенткиња које су биле вакцинисане у трудноћи, а праћене су како током трудноће, порођаја, тако и у постпарталном периоду - наводи проф. Стефановић.

(Курир)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: Како је породиљама оболелим од корона вируса?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)