МИНИСТАРСТВО ЗА РАД ПОМАЖЕ ОСЕТЉИВЕ ГРУПЕ: Посао је највећи проблем особа са инвалидитетом

Ј.С.

21. 10. 2021. у 12:30

УНАПРЕЂЕЊЕ положаја особа са инвалидитетом, њихово запошљавање, пружање подршке и уклањање свих друштвених и архитектонских баријера, приоритет су Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, каже Стана Божовић, државна секретарка.

МИНИСТАРСТВО ЗА РАД ПОМАЖЕ ОСЕТЉИВЕ ГРУПЕ: Посао је највећи проблем особа са инвалидитетом

Фото: Љ. П.

Према њеним речима важно је да особе са инвалидитетом, у складу са својим могућностима, могу да пронађу посао и да знају да ће у томе, као и у свим другим сегментима, увек имати подршку државе.

- Питање запошљавања је најважнија ствар, то је питање егзистенције и укључености у друштво, јер је веома битно да човек може да ради и ужива плодове свог рада - рекла је државна секретарка.

Она је навела да је дао резултате и Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом, из 2009. године.

- Пре његовог доношења било је 200 до 300 запошљавања особа са инвалидитетом са евиденције Националне службе за запошљавање, а тај број се континуирано повећавао на годишњем нивоу, тако да се сада годишње запосли од 5.000 до 6.000 - рекла је Божовић.

У циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом, Министарство је из буџета ове године обезбедило 550 милиона динара за запошљавање, за мере подршке предузећима за професионалну рехабилитацију издвојено је 625 милиона, а 430 милиона за конкурсе које Министарство реализује у циљу унапређења положаја те групе људи.  

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

  

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)