ДР ЈАНКОВИЋ: До априла нећемо да се извучемо из овог круга, заглибљени смо у блату сопствених заблуда

Novosti online

21. 10. 2021. у 09:21

ЗАМЕНИК директора Универзитетског клиничког центра Ниш др Радмило Јанковић каже за да ковид пропуснице неће имати неког ефекта на смањење броја заражених и хоспитализованих. Додаје да су потребне јаке противепидемијске мере да би се епидемија зауздала.

ДР ЈАНКОВИЋ: До априла нећемо да се извучемо из овог круга, заглибљени смо у блату сопствених заблуда

Фото: Принтскрин

Доктор Радмило Јанковић је рекао да увођење ковид пропусница неће бити довољно да заузда епидемију у Србији.

- Она траје последња два месеца јаким интензитетом. То је симболични ефекат и порука коју жели држава да пошаље, али неће имати ефекта на смањивање броја заражених и људи у болницама. Мислим да ће ефекат тога бити готово никакав - истакао је заменик директора УКЦ Ниш.

Указао је да је број критично оболелих јако висок и не пада.

- Последњих дана број хоспитализованих расте, болнице су прилично заузете, у њима раде преуморни, емотивно потпуно разорени људи који су сведоци људског страдања које је немерљиво - поручио је др Јанковић.

Навео је да је у Србији друштво "ужасно поларизовано" додајући да се неистине и дезинформације нигде нису толико "примиле" као у Србији.

- Негирање постојања болести није у реду, то носи да се људи не придржавају никаквих мера и води нас у зачарани круг -  навео је Јанковић.

Указује да нас до пролећа чека "тешко време смрти" током ког ћемо сваког дана бројати много мртвих од ковида.

- Не видим да ово може да се заузда без тешких противепидемијских мера - рекао је Јанковић истичући да је за ширење полуинформације и дезинформације најважније рећи потпуну истину.

Заменик директора УКЦ Ниш наводи да се вирус сада толико интензивно шири да је немогуће направити 20 корака а не наићи на неког ко је заражен.

Додао је да је ове јесени у структури новозаражених било готово 20 одсто заражене школске деце, што би, каже, могло да објасни како се вирус толико раширио кроз популацију и дошао до старијих.

- Надам се да је вирус ослабио кружећи у тој најосетљивијој популацији. Деца се никад не би нашла у овој ситуацији да су старији довољно одговорни и да имамо више вакцинисаних пунолетних. Зараза се много шири и међу наставницима. Сигуран сам да ће вирус и преко деце налазити недовољно заштићене. Ми се до априла нећемо извући из овог круга. Нисмо успели да пошаљемо адекватну поруку, заглибљени смо у блату сопствених заблуда - истакао је др Радмило Јанковић.

(РТС)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

БОНУС ВИДЕО:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)