БРАНЕЋИ ОТАЏБИНУ ОДЛЕТЕЛИ У ВЕЧНОСТ: По књизи др Будимира Поточана "Небо је горело", снимљен и филм о 130 југословенских пилота

С. Видачковић

21. 10. 2021. у 11:15

ХЕРОЈСТВО небеских јунака, ваздухопловаца Југословенске краљевске ратне авијације који су бранили Србију од Немаца током Априлског рата 1941, стигло је и до великог платна.

БРАНЕЋИ ОТАЏБИНУ ОДЛЕТЕЛИ У ВЕЧНОСТ: По књизи др Будимира Поточана Небо је горело, снимљен и филм о 130 југословенских пилота

Фото Архива

По књизи др Будимира Поточана "Небо је горело", војно--филмски центар Министарства одбране "Застава филм" је снимио документарац "Бранили су небо отаџбине", који ће премијерно бити приказан вечерас од 20 сати, у "Комбанк дворани".

Поменуто дело, у издању "Вукотић медије", изашло је ове године, поводом осам деценија од Априлског рата, а др Поточан каже да је дуже од 35 година прикупљао материјал о херојима краљевске авијације који су деценијама били неправедно заборављени.

- О југословенским ваздухопловцима, посебно о њиховој улози у одсудним догађајима од 6. до 16. априла 1941, мало се знало, па се мало и писало. А, они су понос Србије и уверен сам да свих 130 бранилаца отаџбине заслужује достојан споменик - каже аутор, предлажући да се на њему, једног дана, нађу и речи Велимира Терзића: "Пружајући задивљујући отпор, југословенски пилоти су са својим посадама највећим делом погинули у неравноправним борбама са знатно надмоћнијим непријатељем, а Ратно ваздухопловство је у границама својих могућности испунило патриотску дужност"!

"Харикејн" из састава ЈКРВ, Фото Архива

С обзиром на то да дуго није било познато колико се ваздухопловаца борило у Априлском рату, каква им је улога била намењена и колико их је погинуло у одбрани отаџбине, одговоре на сва ова питања поколења ће пронаћи у остварењу "Бранили су небо отаџбине" које, осим аутентичних сведочења и артефаката, садржи и игране инсерте којима се реконструишу стварни догађаји. Страдали авијатичари ће од заборава бити отргнути захаљујући ролама професионалних глумаца, јер су током вишемесечног снимања камере биле активне у Банату, Срему, Босни и Херцеговини... После премијере, овај документарац требало би да буде емитован и на РТС.

Др Будимир Поточан, Фото И. Маринковић

- Још мање је познато да је током Априлског рата, осим поменутих авијатичара, у одбрани отаџбине јуначки погинуло и више од 400 припадника нелетачког особља. Од тих дана навршило се више од 80 година, а ово је подсећање на њихову часну борбу и неустрашиве подвиге.

Они су полетели у одбрану Београда, у зору 6. априла 1941., Фото Архива

Саможртвовање пре камиказа

ПОДВИЗИ југословенских авијатичара су забележени још првог дана рата, 6. априла 1941. Др Поточан каже да су тог дана одважно полетела тројица пилота, борећи се до последњег метка и херојског самоубиства... Иако је ту реч о личном чину и појединачним случајевима, чињеница је да су прва саможртвовања у Другом светском рату извршили југословенски, а не јапански пилоти, познатији као камиказе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)