МАРИЈА УПЛАКАНА ИСПРЕД СВОГ СТАНА У ПРИШТИНИ: У страху од ОВК напустили град, сада хоће да се врати са породицом (ВИДЕО)

Новости онлине

20. 10. 2021. у 15:18

МАРИЈА Новаковић, након 22 године избеглиштва, одлучила је да се са породицом врати у Приштину, у стан који је морала да напусти 1999. заједно са огромним бројем Срба који су у страху од ОВК напустили град.

МАРИЈА УПЛАКАНА ИСПРЕД СВОГ СТАНА У ПРИШТИНИ: У страху од ОВК напустили град, сада хоће да се врати са породицом (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб/Kosovo Online

Успомене и емоције наврле су истог тренутка кад је из аутомобила крочила на стазу пред својом зградом. Сузе су саме кренуле.

Поново је пред узлазним вратима своје зграде, али да крочи у стан за који је вежу успомене није могла.  

- Овде је била кухиња. Где је овај прозор ту је била већа трпезарија. Са друге стране је соба и то сада не можемо да видимо - прича кроз сузе Марија.

Њен долазак и пруство више новинарских екипа привукли су пажњу станара у насељу. Срела се са комшијом Албанцем који јој је пожелео добродошлицу, али није био спреман за камере и новинаре.  

- Желим да се вратим, вратим свој стан који је узурпиран и покушам да се вратим у своју фирму у којој сам радила, обданишту Ђурђевак, ако желе да ме радно ангажују. Ако се ја вратим, доћи ће и моја породица, синови, супруг и мајка јер нигде нисмо могли да нађемо себе. Били смо свуда, у Блацу, Прокупљу и Београду, тамо нисам била свој на своме и било ми је тешко да пронађем себе - прича Марија Новаковић.

Пре 16 година, добила је решење да је стан у њеном власништву, а за то време, како наводи "узурпатор рентира њен стан". Пре неколико месеци поново се обратила надлежнима институцијама на тзв. Косову од којих очекује одговор када ће се ослободити њен стан. 

- У јуну ове године сам поднела захтев за повратак и чекам одговор. Они су ваљда јавили особи која је узурпрала стан да га ослободи и сада чекам шта даље - испричала је Марија.

Очекује да ће је комшије Албанци добро прихватити. Сазнала је да у њеној згради станују три албанске породице које су ту живеле до 1999. године, када је њена породица напустила родни град.  

- Ваљда ћу бити добро примљена, надам се да нећу имати проблема када се будем вратила. Ипак сам ту живела 24 године. Желим да будем у свом стану. Нисам хтела да продајем стан због тога да моја деца знају да имају нешто, дођу овде и имају кров над главом, јер доста је било више из једног стана у други. Овде се осећам да сам то ја - казала је Марија. 

Она се нада и позитивном одговору и поновном ангажовању од стране Предшколске установе “Ђурђевак” из Приштине која је сада измештена у Грачаницу, чији је иначе Марија била радник.  

(Косово Онлине)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: БИЈУ РАФАЛИ, ПСУЈУ НАМ МАЈКУ СРПСКУ: Потресна исповест старице из Рудара

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)