ОДРЖИВО РУДАРСТВО: ИЦММ донео важну одлуку о активностима за смањење ефекта стаклене баште и климатских промена

Промо

20. 10. 2021. у 14:00

МЕЂУНАРОДНИ савет за рударство и метале ИЦММ, водећа глобална иницијатива у рударству, донео је одлуку по којој се њени чланови обавезују да ће у својим пословним операцијама смањити емисију гасова који поспешују настанак ефеката стаклене баште до 2050. године или раније, у складу са амбицијама Париског споразума.

ОДРЖИВО РУДАРСТВО: ИЦММ донео важну одлуку о активностима за смањење ефекта стаклене баште и климатских промена

Фото: Промо

Тај споразум је, подсећамо, први општи правно обавезујући глобални климатски споразум, а Европска унија ратификовала га је 2016. године.

-Ова одлука представља заједничку амбицију компанија које чине једну трећину светске рударске и металске индустрије да допринесемо напорима да се утицаји климатских промена смање. Наше опредјелјенје темељи се на уверењу да ће за постизање циљева одрживог развоја УН -а бити неопходно да сви делови друштва раде заједно на интегрисаним приступима који успостављају праву равнотежу између питања животне средине и економије, наводи се у Изјави о климатским променама ИЦММ.

Чланови најутицајније рударске асоцијације, која окупља највеће компаније, одлучили су да убрзају све већу употребу возила са нултом емисијом гасова у рударским процесима, као и да уложе напоре да у заједницама у којима послују помогну становништву да спремно дочека развој “одрживе” економије и смањење емисија штетних гасова. Покретање ове иницијативе има за циљ и да охрабри добављаче и купце са којима чланови ИЦММ-а сарађују, да се придруже декарбонизацији заједничког ланца вредности

- Окупљамо се као ИЦММ јер верујемо у моћ колективне акције за решавање изазова одрживог окружења и да би омогућили одговорно пословање, прераду и употребу основних производа. У овом тренутку нема већег изазова од климатских промена и ово је најважније време за колективну акцију, наводи се у саопштењу ИЦММ.

Компанија Рио Тинто је један од оснивача Међународног савета за рударство и метале ИЦММ (International Council on Mining & Metals), који је основан пре 15 година како би се побољшао еколошки и друштвени учинак у рударству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)