"МАМЕ СУ ЗАКОН" ПРЕДАЛЕ ПЕТИЦИЈУ МИНИСТАРСТВУ ЗА РАД: Више од 41.000 потписа за измене закона

Novosti online

19. 10. 2021. у 13:22

ПРЕДСТАВНИЦЕ Иницијативе "Маме су закон" предале су данас предлоге измена сета закона, као и више од 41.000 потписа петиције "И предузетнице су маме", чији је циљ побољшање њиховог положаја.

МАМЕ СУ ЗАКОН ПРЕДАЛЕ ПЕТИЦИЈУ МИНИСТАРСТВУ ЗА РАД: Више од 41.000 потписа за измене закона

Фото: Б.Грујић

Оне захтевају измене Закона о здравственом осигурању, о обавезним доприносима за социјално осигурање и Закона о финансијској подршци породица са децом, који, наводе, имају дискриминаторски однос према женама предузетницама.     

Предузетница Маша Ђурић, која је у седмом месецу трудноће, каже да је основни захтев да се жене предузетнице третирају као остале запослене жене и да имају иста права.

- Тражимо да будемо третиране као све друге запослене, желимо да наши партнери преузму бригу о детету док се ми враћамо својим бизнисима које смо градиле - рекла је Ђурић.          

 Неки од захтева које су предале Министарству за рад су да предузетнице могу да пренесу одсуство са посла на своје партнере и да држава преузме обавезу плаћања обавезних доприноса за социјално осигурање. Такође, ако се одлуче на то да имају троје и више деце, да могу да користе одсуство са посла у трајању од две године, право на минималну накнаду током прва три месеца бебиног живота која не може да буде мања од републичког минималца.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)