ЕВО КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА ДО КРАЈА МЕСЕЦА: Метеоролог најавио још једну промену- Уживајте још мало у сунцу јер чека нас захлађење

Novosti online

19. 10. 2021. у 13:02

У СРБИЈИ ће данас, после хладног јутра местимично са слабим мразем и маглом, бити претежно сунчано. Овакво време нас, према најавама метеоролога, очекује до петка, а онда стиже захлађење.

ЕВО КАКВО НАС ВРЕМЕ ЧЕКА ДО КРАЈА МЕСЕЦА: Метеоролог најавио још једну промену- Уживајте још мало у сунцу јер чека нас захлађење

Фото: Танјуг

- Наредних дана ће у југозападном ваздушном струјању ка нашем делу Европе притицати све топлији ваздух, те ће преовлађивати сунчано и топло време. Ноћи ће и даље бити хладне, понегде уз маглу и ређу појаву приземног мраза, док ће дневни максимуми бити у порасту и око четвртка, који ће највероватније бити најтоплији дан у недељи, достизати и до +24 степена Целзијуса понегде - написао је метеоролог Чубрило.

- У петак већ рано ујутро северозападни, западни и југозападни део региона захватиће јаче наоблачење са кишом, а понегде, и то углавном дуж Јадрана, може бити и грмљавинских пљускова. У току дана ова облачност везана за хладан фронт премештаће се даље на југоисток и захватити већи део региона доносећи наоблачење, кишу, јак северозападни ветар и захлађење, тако да би планине преко 900 метара надморске висине могле имати пролазно јак, влажан снег. Погоршање би најкасније требало захватити југоисток Србије тек у ноћи ка суботи -  најавио је Чубрило.

Дневни максимум биће испод просека.

- У суботу на југоистоку и југу региона пре подне претежно облачно уз кишу и снег на преко 1.000 метара надморске висине, док би над осталим пределима уз престанак падавина уследило резведравање. До краја дана падавине би свугде престале. Ветар умерен до појачан, северозападни, а дуж Јадрана бура. Дневни максимум у суботу од +8 до +13 степени Целзијуса - написао је Чубрило. Разведравање нам у недељу ујутро и почетком следеће седмице доноси хладне ноћи где ће на планинама бити мразева и око -5 степени Целзијуса, док се први мразеви местимично очекују и у низијама региона. Дневни максимум мало испод просека, углавном од +7 до +14 степени Целзијуса - објавио је Чубрило и додао:

- Модели се и даље разилазе по питању сценарија око 26.10. када ECMWF уз јачи утицај Атлантика над нама симулира јачање јужног струјања и отопљење, док ГФС уз јачи утицај антициклона има хладније време. За крај овог и почетак следећег месеца cluster ECMWF-а симулира јачање утицаја циклонске активности са Атлантика али би у распореду баричких система како их овај модел поставља над нашим делом Европе задржало релативно топло, јужно струјање, те засада нема најаве за било какво јаче захлађење, посебно не у низијама - закључио је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)