ЂАЦИ УЧЕ О СРПСКОМ СТРАДАЊУ: Споразум Министарства просвете и Музеја геноцида

Љ.Б.

19. 10. 2021. у 12:06

МИНИСТАРСТВО просвете, науке и технолошког развоја потписало је данас Споразум о сарадњи са Музејом жртава геноцида, са циљем да се школе и високошколске установе подстакну да у образовању ученика и студената још више укажу на значај историје српског народа и његово страдање.

ЂАЦИ УЧЕ О СРПСКОМ СТРАДАЊУ: Споразум Министарства просвете и Музеја геноцида

Фото: Депоситпхотос

Документ су потписали ресорни министар Бранко Ружић и директор Музеја Дејан Ристић.

Ружић је рекао да ће Музеј жртава геноцида ученицима, студентима, просветним и научним радницима, као и истраживачима понудити музејску, архивску, библиотечку и уметничку грађу.

Додао је да ће се одржавати радионице и бесплатни програми, који се односе на културу сећања и обележавање годишњица историјских догађаја, ослободилачких ратова Србије.

- То ће бити основ да се у наредном периоду подстакну школе да кроз образовање ђака не забораве страдања српског народа, да се баштини култура сећања која је од драгоценог значаја - истакао је Ружић.

Директор Музеја жртава геноцида нагласио је да се без успешне сарадње са просветним системом не може дати пун допринос обогаћивању знања и изразио захвалност министру Ружићу што је прихватио иницијативу.

Ристић је поручио да се у појединим школама широм Србије већ неколико година реализују образовни програми, покренути од стране Музеја, а који су, каже, прилагођени различитим узрастима.

- Највећи део програма реализован је у Београду, али и ван главног града. Захваљујући овом документу можемо да будемо много ефикаснији и присутнији широм Србије - истакао је Ристић.

Како је рекао, у последњих неколико месеци одржана су предавања у Врању, Сурдулици, Владичином Хану, Косовском поморављу, Грачаници, Кучеву.

- Циљ је да се програми одржавају у школама, и да кроз радионице, трибине, дискусије, пројекцију документарних филмова развијамо дијалошку формулу. Трудимо се да будемо веома присутни и да кроз медије допремо до што већег броја наших грађана - поручио је Ристић.

На скупу је истакнут значај потписивања Споразума уочи годишњице страдања крагујевачких ђака и професора у Шумарицама 21. октобра 1941. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)