И ТРИ БЕБЕ НА КИСЕОНИКУ: Епидемиолошка ситуација постаје све алармантнија, у болницама 25 трудница и 79 малолетних пацијената

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

19. 10. 2021. у 07:30

ДВЕ бебе инфициране короном су на кисеонику у УКЦ Крагујевац, а још једна у УКЦ Ниш, потврђено је у понедељак "Новостима" у Министарству здравља. Чињеница да на прагу шесте недеље са више од 6.000 новозаражених дневно, имамо и новорођенчад која су због ковида на терапији кисеоником, епидемиолошку ситуацију, чини - алармантном.

И ТРИ БЕБЕ НА КИСЕОНИКУ: Епидемиолошка ситуација постаје све алармантнија, у болницама 25 трудница и 79 малолетних пацијената

Фото Д. Миловановић

И министар здравља др Златибор Лончар оценио је у понедељак "да се чаша прелила" и да се "мора прекинути ланац заражавања".

- Дошло је до деце, имају озбиљну клиничку слику, боримо се да преживе. Ми као старији имамо право да одлучујемо о својим животима, али коју одлуку могу да донесу деца? Морамо да прекинемо ланац преношења вируса - рекао је Лончар.

На болничком лечењу тренутно је 79 деце, од тога њих 17 су бебе млађе од годину дана, навео је Лончар:

- Три бебе су на кисеонику. У недељу смо са смањеним тестирањем међу 5.077 позитивних имали 300 деце. У ковид-центрима је и 25 трудница, озбиљно болесних, а ниједна није вакцинисана.

Међу оболелом децом у најозбиљнијем стању су њих троје на респираторима у Институту за мајку и дете, међу којима шестомесечна беба и двоје тинејџера.

Професор др Предраг Минић, пулмолог у овом Институту и члан Кризног штаба, наводи да је код троје деце, која су на респиратору због ковида, дошло до извесног побољшања, али и да су и даље животно угрожена.

Докторка Оливера Остојић, начелник Дечје клинике КБЦ "Др Драгиша Мишовић", каже за "Новости", да је у овом центру троје старије деце на кисеонику, али на малом протоку.

- За разлику од претходних таласа епидемије, сада и деца све чешће имају упале плућа изазване ковидом - каже др Остојић.

То што је забележен мањи број новозаражених у недељу, за др Мирсада Ђерлека, државног секретара у Министарству здравља, није разлог за оптимизам, што се потврдило већ у понедељак са 6.461 новоинфицираним и 52 преминулих:

- Већ недељама смо на високом броју нових позитивних. То што је имунизовано 54 одсто одраслих није довољно за колективни имунитет, али мислим да нас спасава од катастрофе. Надам се да је ово врхунац делта соја и да ће бројеви ускоро почети да падају. Очекујемо да се то догоди почетком новембра, али то зависи искључиво од нас.

Кризни штаб ће до краја недеље поново разматрати пооштравање мера. Медицински део инсистира да се окупљања ограниче на максимално пет особа и да се, бар на десет дана, скрати радно време до 17 сати, а то би се односило на ресторане, кафане, теретане, фризерске и козметичке салоне...

ПОЗИВ САНУ НА ВАКЦИНАЦИЈУ

АПЕЛУЈЕМО на грађане да се вакцинишу и да се придржавају свих превентивних мера - порука је комисије Српске академије наука и уметности за праћење и предузимање мера у вези са инфекцијом ковид 19. Они наглашавају да је у САНУ вакцинисано више од 80 одсто чланова, те да је већина примила и трећу дозу.

- Уз више поверења у науку, преиспитивање одлука донетих на основу полуинформација и израженији осећај колективне одговорности и савести, уверени смо да бисмо као друштво у целини могли да изађемо из зачараног круга ковида 19 - наведено је у саопштењу. (Љ. Б.)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)