НИСМО ОДУСТАЛИ ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА Ђерлек: Огорчени смо јер су поједини лекари наговарали труднице да се не вакцинишу

Novosti online

18. 10. 2021. у 10:33

ВЛАДА Србије тражи модалитете за увођење ковид пропусница, најавила је премијерка Ана Брнабић. Какву би одлуку ове недеље могао да донесе Кризни штаб и прави ли се нова стратегија за вакцинацију невакцинисаних, била су питања за др Мирсада Ђерлека, државног секретара у Министарству здравља.

НИСМО ОДУСТАЛИ ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА Ђерлек: Огорчени смо јер су поједини лекари наговарали труднице да се не вакцинишу

Фото: Принсцреен/РТС

Он је истакао да то што смо јуче имали мањи број новооболелих није разлог за оптимизам.

- Ми већ четири до пет недеља имамо између 6.000 и 7.000 заражених, што је велики број. Проценат имунизованих од 54 одсто није довољан за колективни имунитет, али мислим да нас спречава од катастрофе. Надам се да је ово врхунац делта соја и да ће бројеви ускоро почети да падају. Очекујемо да се то догоди почетком новембра, али то зависи искључиво од нас – казао је др Мирсад Ђерлек за К1.

- Питам неодлучне шта чекају? Стручно смо објаснили да је вакцина безбедна. Од вакцине нико није умро. Зашто се плаше? - пита Ђерлек.

Пријаве лекара

Ђерлек је истакао да држава наставља са применом мера које су на снази, а уведене су и нове.

- Ми настављамо са постојећим и новим мерама као што је број 064/88-11-405 на који грађани путем вибер апликације могу да пријаве лекаре који пацијентима не препоручују вакцинацију, без јасног, оправданог и конкретно наведеног медицинског разлога – каже Ђерлек.

- Имамо велики број пријава и детаљно ћемо проверити сваку. Поједини лекари свесно су наговарали труднице да се не вакцинишу и ево шта нам се догодило. Огорчени смо због тога. То нећемо толерисати и на то ћемо имати нулту толеранцију. Бићемо врло опрезни да се не бисмо огрешили о неког колегу - тврди Ђерлек.

- Лекари који заступају невакцинисање су они који никада нису закорачили у црвену зону и немају право да раде то што раде. Желели смо да почнемо из свог дворишта и неко мора да изгуби лиценцу да би се људи опаметили - сматра Ђерлек.

Истакао је да вакцинација нема алтернативу и да ће се држава и струка држати те доктрине.

- Тражићемо рестриктивније мере, јер оне могу утицати на смиривање ситуације. Али, морамо размишљати и о економији, јер ако не зарађујемо новац, не можемо да

набављамо лекове, градимо болнице... Држава је урадила све, па можемо и ми нешто да урадимо. Ригорозно се контролише спровођење мера и ми нећемо да јуримо појединце, већ желимо да свако правно лице одговара за свој посао. Инспекција неће имати милости - каже Ђерлек.

Није се одустало од ковид пропусница

Ђерлек је казао и да се од ковид пропусница није одустало.

- То је казала и премијерка. Тренутно се обављају консултације са повереником за људска права и са медицинским делом Кризног штаба. Ковид пропуснице неће решити епидемију, јер без вакцинације нема изласка из ње. Ефекат ковид пропусница је да се невакцинисани не мешају са вакцинисанима и да епидемију брже ставимо под контролу. Никога нећемо присиљавати ни на шта, и морамо да испоштујемо Устав и људска права. Наш народ је озбиљан и солидаран и верујем да ће се вакцинисати, јер друге алтернативе нема - закључује Ђерлек.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO:

Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)