ДР КОН ПРЕД СЕДНИЦУ КРИЗНОГ ШТАБА: Инсистираћемо на две најстроже мере

Novosti online

18. 10. 2021. у 10:12

СЕДНИЦА Кризног штаба требало би да буде одржана ове недеље, а доктор Предраг Кон, епидемиолог и члан Кризног штаба, каже да медицински део заступа став да треба увести рестриктивније мере у погледу смањивања контаката, које би подразумевале скраћивање радног времена, као и да на десет дана буде отворено само оно што је витално и есенцијално.

ДР КОН ПРЕД СЕДНИЦУ КРИЗНОГ ШТАБА: Инсистираћемо на две најстроже мере

Фото: Принтскрин РТС

Доктор Предраг Кон каже да је медицински део Кризног штаба имао консултације са премијерком Аном Брнабић и да инсистирају на спровођењу онога што су предложили и прошли пут.

- Од прошле седнице Кризног штаба није дошло до побољшања ситуације. Нека стабилизација се види, али на готово катастрофалном нивоу и то свакако није побољшање - наглашава доктор Кон.

Истиче да до побољшања није дошло ни када је у питању обухват имунизације.

- Она се дешава, из дана у дан се вакцинише један број људи, али је то више него недовољно. Требало би најмање десет пута више - наводи Кон.

Истиче да ће у таквој атмосфери бити одржана седница Кризног штаба и да се нада да ће доћи до неких померања.

- Не може доћи до померања става медицинског дела Кризног штаба јер се он формира на основу чињеничног стања и епидемиолошке ситуације, која је ванредна, а повремено и катастрофална - упозорава доктор Кон.

Наглашава да трајни излаз из тренутне ситуације јесте само вакцинација.

"Верујем да ће бити речи о ковид пропусницама"

Доктор Кон каже да медицински део Кризног штаба заступа став да треба увести рестриктивније мере у погледу смањивања контаката, које би подразумевале скраћивање радног времена, као и да на десет дана буде отворено само оно што је витално и есенцијално.

- Истовремено смо тражили да се максимизира контрола спровођења мера уз коришћење санкција које ће се јавно објављивати. Тражили смо и да буду забрањена јавна окупљања више од пет људи - све што би спречило масовно заражавање које нам се дешава - каже Кон.

Истиче да би се и са таквим мерама резултати видели брзо, али да је чињеница да би дошло само до предаха, јер би без вакцинације и са попуштањем мера поново дошло до подизања броја заражених.

- Скептичан сам да ће такве мере бити усвојене, али верујем да ће о ковид пропусницама још бити речи и очекујем да ће то поступно почети да се уводи. Видећемо само како - каже доктор Кон.

Каже и да не жели да прича о аргументима који нису у вези са медицином јер епидемилози, како каже, морају да указују на катастрофалну ситуацију.

- Улазимо у шесту недељу када имамо преко 6.000 случајева дневно, што је у једном тренутку отишло и на 8.500. То се никада до сада није десило. Имамо тренутно у болницама највећи број оних у тешком стању. Ситуација је таква да нема места и да се чека сатима - истиче Кон.

"Број умрлих свакако далеко већи од регистрованог"

Доктор Кон напомиње да долази зима, која је иначе погодна за респираторне вирусе, као и сезона слава, што је такође прилично неповољно.

Истиче да се престало са поштовањем мера и да се прошле године у ово доба схватало да није време за славља, али да тренутно не изгледа да ће поново бити тако.  

- Не можемо без озбиљних размишљања о контактима и озбиљног поштовања мера да очекујемо да ће ово да се заустави - упозорава доктор Кон.

Каже да је број умрлих свакако далеко већи од оног који се региструје, што је последица различитих начина праћења.

- Једно је оно што се региструје у току самог догађаја, а друго су накнадне статистичке анализе на основу вишка смртности. Не може да се мења метод и да се подаци из другог убацују у први, а и користе се подаци који су доступни и у складу са законом. Ипак, да неко не мисли да се разликујемо - умирање је и код нас на нивоу сличном као и у многим другим деловима света - наглашава Кон.

Каже да вирус тражи простор међу осетљивима и да их налази међу онима који имају највише контаката - невакцинисани старости између 30 и 55 година.

- Најмање су вакцинисани они испод 30 година и они ће тек најмасовније да се заражавају јер вирус стално тражи простор. Посебно то важи и за младе старости од 12 до 18 година. Формира се нека врста вршњачке солидарности што је потпуно наопака ствар. Ствара се утисак да је кул бити невакцинисан - каже доктор Кон.

(РТС)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

БОНУС ВИДЕО:

Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)