ЛЕЧИМО ВИШЕ ОД 10 ТРУДНИЦА И ПОРОДИЉА ОД КОВИДА: Др Слађана Михајловић, начелник гинекологије и акушерства у КБЦ "Мишовић", за "Новости"

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

18. 10. 2021. у 09:35

У КБЦ "ДР Драгиша Мишовић" хоспитализовано је између 10 и 20 трудница и породиља са инфекцијом ковида 19, а неке од њих су у тешком стању, на респиратору, потврдила је за "Вечерње новости" др Слађана Михајловић, начелник Клинике за гинекологију и акушерство у овом КБЦ.

ЛЕЧИМО ВИШЕ ОД 10 ТРУДНИЦА И ПОРОДИЉА ОД КОВИДА: Др Слађана Михајловић, начелник гинекологије и акушерства у КБЦ Мишовић, за Новости

Др Слађана Михајловић, Фото Новости

Лекари су забринути због слабог одзива трудница на вакцинацију, и чињенице да је међу зараженима вирусом корона и све више трудница и породиља.

Од почетка овог месеца од последица ковида 19 преминула је једна трудница (у Нишу), и три породиље: једна у Крагујевцу, две у болницама у Београду. Нису биле вакцинисане.

На питање како мотивисати ову популацију жена да се заштите од вируса корона, др Михајловићева каже:

- Има ли веће мотивације него заштитити свој живот и живот свог детета. Најважнију улогу треба да одиграју медији уз помоћ лекара са конкретним примерима и едукацијом трудница. Страх од непознатог је велики, труднице су збуњене. Сама трудноћа је за њих непознато стање и све што им се дешава током трудноће, а на све то сад и ковид-инфекција. Али већина трудница након разговора са својим лекаром одлучи да се вакцинише.

Зграда КБЦ "Др Драгиша Мишовић", Фото А. Саханић

КБЦ "Др Драгиша Мишовић" и Болница за гинекологију и акушерство су од почетка епидемије у ковид-систему. Докторка Михајловић каже да сада раде у дуплом режиму - збрињавају и неинфициране и жене са ковидом 19 инфекцијом.

- Највећи број трудница са ковидом прошао је управо кроз нашу установу и тренутно су оне најугроженије - каже др Михајловић.

- Угрожене су јер нису вакцинисане, чак нису вакцинисани ни чланови породице. Кад изаберете позив који доноси нови живот не можете да замислите да га неко одузме, у овом случају корона. И лекари су људи и свака смрт остави ожиљак и бол.

Препорука

СветскA здравственa организацијa  препоручује да се против вируса корона вакцинишу и труднице.

- Најбоље је да приме вакцину пре 27/28. недеље трудноће - каже др Михајловић.

- Из искуства у претходних годину и по дана знамо да се најтеже клиничке слике јављају у последњем тромесечју трудноће.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)