ЦЕНА ПИЛУЛЕ 400 ДОЛАРА: Србија прва у Европи набавља најновије лекове против короне

Љ. БЕГЕНИШИЋ

18. 10. 2021. у 09:45

СРБИЈА је набавила најновије лекове против вируса корона, надам се да ћемо амерички лек МСД имати први у Европи, а цена једне пилуле кошта 400 долара.

ЦЕНА ПИЛУЛЕ 400 ДОЛАРА: Србија прва у Европи набавља најновије лекове против короне

Фото З. Јовановић

Ово је рекао председник Србије Александар Вучић и истакао да ће у наредних недељу дана примити трећу дозу кинеске вакцине и позвао грађене да и они то учине.

А трећу дозу вакцине јуче је примила премијерка Ана Брнабић која је најавила седницу Кризног штаба за ову недељу.

- Број преминулих ужасно забрињава, само када би се људи вакцинисали, били бисмо у стању да спасемо животе - рекла је премијерка и истакла да се није одустало од ковид-пропусница.

Истовремено, у Србији је од последњег пресека потврђено 5.077 нових случајева вируса корона од 15.437 тестираних узорака. Од ковида 19 преминуле су још 53 у је 275 ковид пацијената.

Премијерка Брнабић прима трећу дозу вакцине, Фото Танјуг

Иначе, председник Вучић је најавио да вакцина "модерна" у Србију стиже у новембру, те да ће наша земља ускоро имати 1,5 милиона доза произведених у "Торлаку".

- Фабрика вакцина за кинески "синофарм" напредује, а сада радимо на ширењу капацитета у производњи вакцина, очекујем да ће кинеска вакцина већ од лета почети да се производи у Србији - казао је председник.

Премијерка Ана Брнабић истакла је да држава није одустала од ковид-пропусница и да се полако спрема њихово увођење.

- Али пре тога разматрамо шта можемо да урадимо да би било што мање злоупотреба, чекамо како би се апеловало на личну одговорност - истакла је она.

- Ковид-пропуснице су механизам који је доста маркетиншки. На њима немате фотографију, а фотографије не смемо да вучемо из базе података МУП, зато што би то била обрада личних података на начин који није предвиђен законом. Разговарала сам са повереником за информације од јавног значаја и заштиту података о личности да бисмо видели шта је то што можемо, а шта је то што не смемо. Мука је велика, јер у изузетно тешким околностима треба да се нађе најбољи рецепт да сачувамо људске животе.

Амерички лек МСД, Фото Архива

Премијерка је навела да је вакцинација учинила да број хоспитализованих не прелази 6.500, али и нагласила да су здравствени радници уморни.

- У Србији је до сада вакцину против ковида примило укупно 23,51 одсто младих, што је и даље слаб одзив, прву дозу примило је 54,4 одсто грађана, ревакцину нешто мање, док је трећу дозу примило више од 14 одсто популације - навела је премијерка и апеловала на старије од 12 година да се одазову позиву за имунизацију.

Ана Брнабић је истакла и да још није упућена ниједна пријава за лекаре који пацијентима не препоручују вакцину и да се на мобилни телефон који је Министарство здравља ставило у функцију (064/88114059) ради пријаве, само јављају антиваксери који прете.

Фото АП

Како је рекла, најјаснија паралела је да је "лекар који не верује у вакцине исто што и свештеник који не верује у Бога" и позвала све људе да се јаве на телефон и пријаве лекаре који без јасног медицинског разлога не препоручују вакцинацију.

Више казни за непоштовање мера

ПОМОЋНИК министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић истакао је да су контроле ригорозне, те да су у фокусу тржни центри, градски превоз, продавнице и угоститељски објекти.

- Надзор је био 30 одсто већи, извршено је више од 4.500 надзора, број изречених прекршајних пријава је 100 одсто већи, а изречено је више од 21 милион динара казни.

Више од 50 тржних центара и хипермаркета је кажњено, а казне су 300.000 и 150.000 динара, у јавном саобраћају било је казни од 5.000 динара - набројао је Стаменковић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)