СРПСКИ "ФЕНИКС" И "ПУПИН К12" ОСВАЈАЈУ СВЕТ: Летелице наших студената допремају и крв, прикупљају информације за научна истраживања!

Бранка Борисављевић

17. 10. 2021. у 15:00

ФЕНИКС" и "Пупин К12" су спремни да полете на такмичења пут Немачке и Португалије! Летелица и ракета студентског тима Beoavia Универзитета у Београду су пројектоване да се користе у хуманитарне сврхе, као и за прикупљање информација за научна истраживања.

СРПСКИ ФЕНИКС И ПУПИН К12 ОСВАЈАЈУ СВЕТ: Летелице наших студената допремају и крв, прикупљају информације за научна истраживања!

Фото: З. Јовановић

Пре "лансирања" на светску сцену представљене се на управо завршеном Сајму наоружања, где су будући инжењери добили све похвале за своје ваздухоплове.

У разговору за "Новости" део тима - Александра Грубић, Ања Курилић, Давид Цветковић и Милан Ракић, сви са Катедре за ваздухопловство Машинског факултета Универзитета у Београду - откривају да су летелице морале да испуне одређене услове да би биле представљене на поменута два светска такмичења на којима ће се појавити следеће године.

Ања Курилић, Милан Ракић, Давид Цветковић и Александра Грубић, Фото: З. Јовановић

Према речима Александре и Ање, "феникс" је беспилотна летелица која служи за транспорт кесица за трансфузију крви и направљена је за студенстко такмичење Air Cargo Challenge 2022 у Немачкој. Ради на електрични погон, управља се џојстиком са тла, има размак крила од 2,5 метара и тешка је три килограма. Састављена је од 96 одсто карбонских влакана, а како нам објашњавају, предност овог композитног материјала је што је веома лаган и има велику чврстоћу.

- Тако летелица има мању масу, а може да преносе већи терет - наводе девојке. - "Феникс" може да пренесе 12 кесица крви тежине 3,6 килограма, на висини од 100 до 150 метара. Са мотором и батеријом коју има у себи, према правилима такмичења, потребно је да лети два минута. Може да слети на тешко приступачне терене, тако да има кратку полетну стазу и није јој потребна посебна писта.

Ракета "пупин К12" је "улазница" за такмичење на којем ће се наши млади ваздухопловци представити следеће године у Португалији. Давид и Милан кажу да је ово прва ракета са погоном на чврсто ракетно гориво, коју су израдили ови млади ентузијасти. Њена висина је три метра, тежина 35 килограма, док гориво за погон тежи 3,7 килограма.

"ФЕНИКС" Може да пренесе 12 кесица крви, Фото: З. Јовановић

- "Пупин К12" је домета око 3.000 метара, пројектована је да са мотором који тренутно имамо на њој пробија звучни зид и лети око 1,2 маха - истичу они.

- Када ракета достигне висину од 3.000 метара отвара се, испушта падобран и безбедно слеће на земљу, тако да може касније опет да се лансира. У ракети се налази користан терет који служи за мерење висине, притиска, температуре, тако да може да прикупља информације битне за научна истраживања.

Студенти нам откривају да су почели пројектовање нове летелице, која ће имати задатак да региструје одређене "мете", односно објекте, и пошаље информације где се налазе. Задато је да треба да прелети 10.000 метара за пола сата, да очита терен и достави "извештај".

Уједно се припремају за израду ракете "пупин К12 2.0", која ће имати долет 6.000 метара.

Тим Beoavia је основан 2017. године на иницијативу студената са Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду. Тренутно броји око 60 чланова, студената свих факултета Универзитета у Београду и Универзитета одбране. Половина екипе су девојке.

Фото: З. Јовановић

Ради боље организације и поделе посла тим је подељен на шест подтимова - за аеродинамику, структуру, производњу, маркетинг, производњу, погон и електронику и програмирање.

Помоћ младим ентузијастима, како стручну, тако и финансијску, пружа Катедра за ваздухопловство Машинског фракултета, као и "Југоимпорт СДПР".

"Аурора" трећа на такмичењу

ОВИ млади заљубљеници у ваздухопловство већ четири године успешно представљају Машински факултет и Универзитет у Београду на престижним међународним такмичењима.

О томе најбоље говори високо треће место за пројекат ракете "Аурора 2" на овогодишњем надметању Airbus Sloshing Rocket Competition 2021, као и треће место на прошлогодишњем такмичењу New Flying Competition 2020, где су представили своју ВТОЛ летелицу "Оса".

Симболично

НАЗИВИ летелица младих конструктора имају и симболична имена.

- Ракета је добила име по Михајлу Пупину, који је први човек који је радио у НАСА - објшњавају студенти. - "Феникс" је симболично тако назван, пошто је претходна летелица за такмичење пала, па смо је од тотално уништене за један дан довели у стање да може да лети. Тако су је сви назвали "Феникс".

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)