СНАЖНА ПОРУКА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Различитости нису ту да би раздвајале, већ окретале једне према другима

Novosti online

16. 10. 2021. у 21:59

ПАТРИЈАРХ српски Порфирије рекао је у беседи у Саборној цркви у Сарајеву да православни Срби у овом граду живе најмање од 14. века и моле се Богу о чему сведочи и овај стари храм, те да различитости нису ту да би раздвајале већ окретале људе једне према другима.

СНАЖНА ПОРУКА ПАТРИЈАРХА ПОРФИРИЈА: Различитости нису ту да би раздвајале, већ окретале једне према другима

Фото Танјуг

– На само неколико стотина метара налазе се богомоље народа других вера, које све потичу из истог корена – стваралачке љубави своје, рекао је српски патријарх.

Препознавање свог идентитета и различитости, како је навео, није дато да би раздвајало већ било одскочна даска која нас баца једне према другима у загрљај.

– Не треба да дозволимо да споља неко насилно показује и указује. Као они који верујемо у Бога треба да будемо отворени једни према другима, да разговарамо једни са другима, да размењујемо искуство и љубав што је много више од једног спољашњег често политичког и политикантског дијалога, истакао је патријарх Порфирије.

Према његовим речима, треба оставити високопарне речи и светске политике и теорије и спустити се на најнижу могућу тачку вере у Бога.

– Нема те вере у Бога која је уткана у темеље овога града, а да не упућује да је сваки човек Богом створен, да нико не постоји без оног другог и да не постоји онај који може рећи да му други није потребан. Долазићемо овде у духу Јеванђеља и мира и да се утврђујемо у вери. Мир треба да буде алфа и омега наших хтења и напора - нагласио је патријарх.

Он је додао да је мало рећи да му је срце испуњено истинском радошћу што је по благослову и позиву митрополита дабробосанског Хризостома стигао у Саборну цркву, предивни град Сарајево и ову земљу.

– Сарајево је град, иако опточен планинама, ипак отворен са све четири стране света. Ово је јединствен град по богатству и лепоти оних који су га стварали са свим својим различитостима - рекао је патријарх Порфирије.

(РТРС)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - ВУЧЕЛИЋ ОДЛИКОВАН ОРДЕНОМ СВЕТОГ САВЕ: Патријарх уручио главном уреднику "Новости" високо признање

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)