КАКО ЈЕ ЛУКА У СТОМАКУ МАЈКЕ ПОБЕДИО КОРОНУ: Чудесна прича - Он је прва беба на свету која је добијала трансфузије две недеље пре рођења

С. БАБОВИЋ

17. 10. 2021. у 11:30

ЛУКА Андрејић из Крушевца дошао је на свет 26. априла 2020. године, усред првог таласа вируса корона, као мали победник епидемије.

КАКО ЈЕ ЛУКА У СТОМАКУ МАЈКЕ ПОБЕДИО КОРОНУ: Чудесна прича - Он је прва беба на свету која је добијала трансфузије две недеље пре рођења

Валерија, Војислав и мали Лука Андрејић, Фото Приватна архива

И велике борбе родитеља и лекара ГАК "Народни фронт" и КБЦ "Драгиша Мишовић". Био је то први случај на свету трансфузије бебе док је била у стомаку ковид позитивне мајке.

Подвиг српских медицинара под скафандерима уз помоћ којих је беба преживела у стомаку, две недеље пре царског реза.

Чак четири тзв. интраутерусне трансфузије фетуса извели су наши стручњаци како би спасли живот бебици која је била непоклапајуће крвне групе са мајком. Још две трансфузије Лука је услед пада хемоглобина добио по рођењу. Годину и по касније он је потпуно здрав дечак коме само редовно контролишу крвну слику. Смеје се, комуницира...

Прошлог пролећа, у време ванредног стања у земљи, Андрејићи су преживљавали пакао.

- Чим су потврдили да сам ковид позитивна, из Крушевца сам упућена за ГАК "Народни фронт" и ту почиње наша велика борба за сина - сведочи, за "Новости", мајка Валерија Андрејић, која је у то време била у 32. недељи трудноће.

- Беба је почела да губи у развоју, и сама сам приметила да се слабије окреће. Утврђено је да се развијају антитела и први изазов је био да нађемо одговарајућу крв. У време када је застало добровољно давање једва се дошло до одговарајуће крви.

Лука првих дана по порођају, Фото Приватна архива

У пуној опреми, у скафандерима, лекари су извели чудо: ковид позитивној трудници успели су да убаце обрађену еритроцитну масу, тачно у веницу од свега два милиметра, кроз пупчану врпцу. Лука је почео да се враћа у живот. Још три пута поновили су ту процедуру.

- Порођена сам царским резом, поново су медицинари били у скафандерима, а бебу смо први пут видели само на фотографијама, била је у инкубатору, а са нама тек после месец дана, 30. маја - присећа се Валерија.

Лукин тата Војислав сведочи колико му је тих дана било тешко. Прве Лукине фотографије у инкубатору, међутим, већ су показивале да је битка добијена. Мали борац је био насмејан!

- Наставили смо да радимо с њим, два пута недељно код физиотерапеута, редовне контроле код кардиолога... Били смо упорни и сваким даном је све више напредовао - причају за "Новости" родитељи.

Марко са братом Луком, Фото Приватна архива

Луки се највише обрадовао старији брат Марко (8), иако је прижељкивао сестру. О млађем брату брине, чува га, заједно се играју.

Дане страха када је преко дугачке игле Лука примао крв како би преживео никада неће заборавити.

Велику захвалност, причају нам Валерија и Војислав, дугују др Дејану Филимоновићу са ГАК "Народни фронт" и др Слађани Михајловић с КБЦ "Драгиша Мишовић", као и особљу које је ризиковало сопствене животе како би се мали Лука родио са два килограма и 260 грама.

Клиничко-болнички центар "Драгиша Мишовић", Фото Н. Скендерија

- Ми тим стручњацима све дугујемо, немамо речи колико су нам били подршка у сваком смислу, а оно што су извели никада нећемо заборавити - истиче Валерија, која се својевремено са породицом доселила из Сибира.

Једног дана, кажу нам, кад порасте и може да разуме, Луки ће испричати колико је било потребно снаге да дође на свет. Родитељи су уверени да ће га и освојити.

Лука ових дана, Фото Приватна архива

Уживају у одрастању деце

Валерија и Војислав заједно су од 2017. године. Упознали су се преко заједничке пријатељице. Недавно су прославили прву годишњицу брака.

- Србија ми се много допада, мени, лично, важно је што је безбедна за децу, а има много природних лепота - каже Валерија

- Сада уживамо у одрастању деце, трудимо се да са њима проводимо што више времена.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Фото Танјуг

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)