ПОСЛЕДИЦЕ КОРОНЕ ОСЕЋАЈУ МЕСЕЦИМА: Више од половине оболелих мучи се са симптомима дугог ковида, а ево који су симптоми

Novosti online

16. 10. 2021. у 21:20

КОРОНА вирус хара светом, већ дуже од годину и по дана од почетка епидемије.

ПОСЛЕДИЦЕ КОРОНЕ ОСЕЋАЈУ МЕСЕЦИМА: Више од половине оболелих мучи се са симптомима дугог ковида, а ево који су симптоми

Фото Д. Миловановић

Мутирао је, јавили су се неки нови симптоми, а лекари упозоравају да постоји и дуги ковид, односно да људи након прележане короне месецима осећају симптоме.

Научници са Медицинског факултета у Пенсилванији су утврдили да је више од половине од укупно 236 милиона људи којима је дијагностикован ковид-10 од децембра 2019. године имало постковид симптоме и шест месеци након излечења од вируса.

Они су открили и који симптоми дугог ковида се најчешће јављају.

Умор

Више од половине људи који су прележали ковид пријавили су хронични умор као симптом. То није само осећај поспаности, већ онај умор због којег вам је тешко да обавите најосновније дневне обавезе. Неки пацијенти су га упоредили са умором који се јавља након напорног тренинга. Такође, кажу да након краће шетње или рецимо, прања судова, имају ужасан осећај умора у наредних 24 до 48 сати.

Фото: Depositphotos

Бол

Водећи амерички епидемиолог др Ентони Фаучи већ неко време упозорава на "мијалгију", односно бол који се јавља као симптом дугог ковида. Бол може да се јави било где – у леђима, стомаку, грудима, глави, а пацијенти пријављују и ужасне мигрене.

Губитак килограма

Више од половине људи који су се излечили од короне пријавило је губитак килограма. Није необично да особа смрша након неке виралне инфекције, због губитка апетита, али код ковида је то помало забрињавајуће зато што траје месецима након прележане инфекције.

Фото: Депоситпхотос

Грозница

Грозница је знак да се тело бори против инфекције, што је углавном добра ствар. Међутим, др Ентони Фаучи је упозорио да се као симптом дугог ковида често јавља дисрегулација температуре, односно грозница.

Проблеми с концентрацијом

Проблеми са концентрацијом и памћењем јављају се код једног од четворо људи који су прележали ковид. Код неких је овај симптом толико изражен да им је тешко да пишу и воде разговор, рецимо.

Фото: Depositphotos

Остали симптоми

Након спроведене студије, Медицински факултет у Пенсилванији упозорио је и на следеће симптоме дугог ковида:

- Опште стање: Више од половине пацијената је пријавило губитак килограма, умор, грозницу или бол.

- Покретљивост: Један од пацијената који су прележали корону пријавили су смањену покретљивост.

- Проблеми са менталним здрављем: Отприлике један од три пацијента има проблем са анксиозношћу након прележане короне.

Фото: Depositphotos

- Последице на плућима: Шест од десет људи који су прележали ковид имају последице на плућима, а око четвртине пацијената пријављује проблеме са дисањем.

- Кардиоваскуларни проблеми: Бол у грудима и убрзани рад срца су међу најчешће пријављиваним кардиоваскуларним симптомима.

- Кожни проблеми: Један од пет пацијената пријављује опадање косе или осип на телу месецима после ковида.

- Дигестивни проблеми: Бол у стомаку, смањен апетит, дијареја и повраћање су међу најчешће пријављиваним симптомима дугог ковида.

Уколико осећате било који од ових симптома након прележане короне, јавите се лекару.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)