СВАКОЈ ПЕТОЈ ВРСТИ ПТИЦА У ЕВРОПИ ПРЕТИ ИЗУМИРАЊЕ: У Србији су резултати алармантни, јер је опстанак чак 123 врсте угрожен

С.Б.

16. 10. 2021. у 15:27

У ДРУШТВУ за заштиту и проучавање птица Србије указују да је по најновијој, "Европској црвеној листи птица", преглед ризика од регионалног изумирања чак 544 врста птица у више од 50 држава и територија Европе.

СВАКОЈ ПЕТОЈ ВРСТИ ПТИЦА У ЕВРОПИ ПРЕТИ ИЗУМИРАЊЕ: У Србији су резултати алармантни, јер је опстанак чак 123 врсте угрожен

Фото: : Ј. Гергељ

Те податке је прикупљало више од хиљаду експерата и волонтера широм Европе, а реч је о четвртој по реду процени коју је урадила међународна организација "БирдЛифе Интернатионал".

- С обзиром на то да су птице врло осетљиве на промене у својој животној средини, представљају одличне показатеље стања на нашој планети. Сви животи на овој планети су повезани, а када нам птице изумирањем покажу да су у опасности, то је знак да смо сви у опасности – каже Слободан Кнежевић из  Друштва за заштиту и проучавање птица Србије и наглашава да су неки од главних налаза те студије да свака пета врста птица у Европи је угрожена или скоро угрожена и да се бројност сваке треће врсте у Европи  смањила у протеклих пар деценија.

Најугроженије су морске птице, паткарице, шљукарице и грабљивице и то су групе чија бројност најбрже опада у Европи. Морска, пољопривредна, мочварна и травна станишта су она на којима се налазе најугроженије врсте а бројност већине врста шева, стрнадица и сврачака се смањила. Друге групе птица где је значајно опала бројност јесу патке и шљукарице.

- Главни разлози смањења бројности су пренамена употребе земљишта на великим парцелама, интензивна пољопривреда, због које нестају станишта погодна за њено гнежђење као и пестициди који утичу на смањену доступност хране. Ту је и прекомерна експлоатација морских ресурса, загађење копнених вода услед пољопривредних активности и из урбаних одвода али и неодрживе и редовне шумарске праксе као и развој инфраструктуре – каже Кнежевић.

У недавно објављеној "Црвеној књизи птица Србије" представљене су најугроженије врсте птица на основу истраживања Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, Завода за заштиту природе Србије и Департмана за биологију и екологију Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду.

- Подаци су прикупљени за укупно 352 поуздано забележене врсте, од којих је било могуће анализирати 255 врста птица. Резултати су алармантни јер се чак 123 врсте суочавају са ризиком од ишчезавања, а међу чиниоцима који их угрожавају издвајају се лов, криволов и сакупљање јединки (угрожава 40 врста) и загађења која потичу из пољопривреде, међу којима и тровање пестицидима (угрожава 44 врсте) – истиче Кнежевић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: ЧУВАР ЂЕРДАПСКЕ КЛИСУРЕ: Обновљена Голубачка тврђава - атракција коју вреди видети

                                           

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)