ОВАЈ САСТОЈАК ЦИГАРЕТЕ ЈЕ НАЈШТЕТНИЈИ: Ослобађа токсине који утичу и на пушача и на околину

Промо

07. 10. 2021. у 10:17

МНОГИ би погрешно одговорили на питање шта је најштетније код пушења цигарете.

ОВАЈ САСТОЈАК ЦИГАРЕТЕ ЈЕ НАЈШТЕТНИЈИ: Ослобађа токсине који утичу и на пушача и на околину

Фото: Промо

Можда је једини тачан одговор да је најштетнија ова навика сама по себи које се, упркос свести о лошим ефектима по здравље и околину, пушачи ипак не одричу тек тако.

То показује и званична статистика која каже да сваки седми становник планете пуши, односно да у свету има више од милијарду пушача. Иако се скоро пола века користи у терапијама одвикавања од пушења, на питање која је друга најштетнија ствар код цигарете неки би одговорили никотин – и погрешили.

Никотин јесте супстанца која се природно налази у биљци дувана. Није без ризика и изазива зависност, али наука је утврдила да није примарни узрочник болести повезаних с пушењем. Овај састојак је постао део решења у борби против одвикавања од цигарета још седамдесетих година прошлог века, тако што се уноси кроз никотинске жваке, фластере и таблете.

Најштетнији је дувански дим

Највећи и горући проблем код цигарета је заправо дувански дим. Настаје процесом сагоревања цигарете и садржи више од шест хиљада материја, од којих се за око 100 зна да су штетне и потенцијално штетне. Оно што доводи до стварања дуванског дима је процес сагоревања, који започиње на 400 степени целзијуса. Тада цигарета почиње да гори и ствара се дим, а када је упаљена, њена температура може да досегне готово 900 степени. На тој температури настају и све штетне супстанце.

Фото: Промо

Сагоревање је проблем, а загревање може бити део решења

И то није само случај код биљке дувана. Сагоревањем било које друге биљке такође ће се ослобађати штетни дим и токсичне материје. Редуковање и контрола температуре је кључна да би се избегло сагоревање, самим тим и стварање дима. Како се на примеру цигарете зна да их пушачи конзумирају првенствено због никотина, наука је пронашла пут да се до овог састојка биљке дувана дође и на други начин, односно процесом загревања.

Алтернативе цигаретама које су базиране на овој, савременој технологији загревања, а не сагоревања дувана не стварају дувански дим већ аеросол, који се састоји од течних честица и гаса. Научне студије на примеру алтернатива показују да аеросол садржи до 95 одсто мање штетних материја у односу на дим цигарете. Иако ниједан производ на бази дувана и никотина није без ризика, и ако знамо да је најбоље решење ослободити се дуванског дима тако што ће пушачи угасити цигарету, они који то ипак не учине могу да потраже информације о мање штетним алтернативама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)