КОРАК ПО КОРАК: Која је процедура за добијање треће дозе вакцине против ковид-19

В. Н.

02. 10. 2021. у 16:09

ВАКЦИНАЦИЈА трећом бустер дозом почела је однедавно и у нашој земљи. Ова доза се примењује код особа код којих је од давања друге дозе вакцине прошло најмање шест месеци, без обзира на врсту цепива коју су примиле, а посебно код особа старијих од 70 година.

КОРАК ПО КОРАК:  Која је процедура за добијање треће дозе вакцине против ковид-19

Фото П. Милошевић

КОРАК 1

Свим грађанима се оставља могућност избора вакцине, полазећи од тога да је безбедно и могуће примити допунску дозу другачију од оних којима су вакцинисани и ревакцинисани. Коначан избор вакцине грађани ће саопштити лекару, током прегледа и консултација на вакциналном пункту.

КОРАК 2

Пелцовање трећом дозом ради се по редоследу примања прве две и сви грађани који су се имунизовали добиће СМС поруку и мејл у којем ће бити назначено када могу да приме вакцину и у којим установама.

КОРАК 3

По пријему СМС и електронског обавештења грађани ће моћи да оду у свој дом здравља и тамо приме трећу дозу. Односно нису у обавези да оду на исту локацију где су примили прве две. Нико не би требало да се самоиницијативно пријављује или одлази у дом здравља, пре него што е-управа не контактира с њима.

КОРАК 4

По пријему позива грађани би требало да се распитају о слободном термину за пријем треће дозе на вакциналном пункту. Списак локација налази се на порталу е-управе.

КОРАК 5

Вакцинација није обавезна, те грађани који добију позив, а не желе да приме цепиво нису у обавези да се одазову. Свакако треба имати у виду да је вакцинација једноставна, превентивна здравствена мера која на безбедан и ефикасан начин спречава појаву болести и чува животе људи. Циљ је развијање отпорности на болест сличну оној која се стиче након доласка у контакт са њеним узрочником, односно после природне инфекције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)