КАКО ЋЕ ОВЕ ГОДИНЕ ИЗГЛЕДАТИ СТУДИРАЊЕ? Неки факултети ће радити онлајн, а неки по хибридном моделу

Новости онлајн

28. 09. 2021. у 19:55

СТИГАО је почетак нове школске године и на универзитетима, али како ће се настава одвијати на факултетима широм Србије, то нико не може потпуно прецизно да каже.

КАКО ЋЕ ОВЕ ГОДИНЕ ИЗГЛЕДАТИ СТУДИРАЊЕ? Неки факултети ће радити онлајн, а неки по хибридном моделу

Фото: М. Анђела

Сваки факултет ће одредити удео уживо и онлајн наставе према својим специфичностима. Великих разлика ће бити између градова, али и самих факултета, па ће негде бити регуларне наставе, негде комбиноване, негде онлајн, а негде и такозване хибридне.

Иако је Сенат Универзитета у Београду одлуку донео још почетком месеца о томе да ће се настава одвијати комбиновано, сваки факултет ипак задржава право да одлучи како ће то заиста и изгледати у пракси.

Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић рекла је након седнице одржане 8. септембра да ће се настава изводити у складу са епидемиолошком ситуацијом и препорукама Кризног штаба и да ће се прилагођавати специфичностима сваког факултета.

- Сваки факултет ће одредити удео уживо и онлине наставе према својим специфичностима. Препорука је да удео наставе уживо буде што већи, пре свега за бруцоше, и у домену практичног рада - рекла је Поповић и додала да ће декани на дневном нивоу пратити ситуацију.

Навела је да од Министарства просвете није стигла никаква препорука и инструкција за наставу у високом образовању и нагласила да је одлука Сената неопходан оквир да би факултети могли да раде будући да се, како је рекла, епидемиолошка ситуација мења из дана у дан.

На крају дана, то у пракси значи да многи студенти из провинције не могу да "извагају" да ли им се уопште исплати да траже смештај у престоници током предстојеће школске године.

Тако, на пример, студентима који уче на Факултету политичких наука у Београду не исплати се превише да смештај траже у престоници, јер ће се велики део наставе одвијати онлајн. Како је овај факултет објавио на свом званичном сајту предавања и вежбе ће се одвијати у потпуности онлајн. Ипак, практична настава ће се одвијати по тзв. хибридном односно комбинованом моделу.

Према обавештењу који је понуђен на сајту, овакав хибридни модел подразумева да практични део наставе студенти би делом "одрађивали" делом онлајн, делом би морали бити присутни на факултету, а један део би подразумевао индивидуалне задатке као што су писања извештаја и слично.

Једино ће се колоквијуми и испити на ФПН-у у предстојећој години одвијати искључиво уживо у просторијама овог факултета.

Занимљиву ситуацију имају студенти са Економског факултета Универзитета у Београду. Што се тиче наставе оно ће практично имати могућност да бирају како ће слушати наставу.

- Ми мало раније крећемо, па ће се ове прве две недеље до 1. октобра одвијати потпуно онлајн. Настава ће се од 1. октобра одвијати преко "лајв стрима". Дакле, предавања ће се одвијати нормално у амфитеатру факултета и на њима ће моћи да присуствују студенти који желе, али ће се ова предавања снимати и преносити уживо за студенте који желе да прате наставу онлајн - испричао је проф. др Бранислав Боричић, декан Економског факултета.

Он напомиње да да ће се сви испити и колоквијуми одвијати у просторијама факултета.

Међутим, када је у питању факултет који има нешто више практичне наставе као што је Биолошки факултет у Београду, ситуација је нешто другачија.

- Теоријска настава ће се 99 одсто одвијати онлајн. Не као настава на даљину која подразумева да се материјали са предавања окаче на неку онлајн платформу и студенти могу да их преузму па сами да уче из њих. Већ права онлајн настава где су професори и студенти укључени у интерактивни дијалог преко онлајн "Гоогле меет" платформе. Вежбе ће морати да се одвијају у просторијама факултета, али у мањим групама и уз поштовање свих епидемиолошких мера - испричао је проф. др Љубиша Станисављевић, декан Биолошког факултета и додао да ће се испити и колоквијуми такође одржавати "уживо".

Бонус видео - Polaganje prijemnog ispita na Pravnom fakultetu

 

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)