НОВИ ИМПУЛС У САРАДЊИ ДВЕ ВОЈСКЕ: Словачки министар одбране Нађ у посети Србији

Новости онлајн

28. 09. 2021. у 18:23

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са министром одбране Словачке Републике Јарославом Нађем који борави у званичној посети Републици Србији.

НОВИ ИМПУЛС У САРАДЊИ ДВЕ ВОЈСКЕ: Словачки министар одбране Нађ у посети Србији

Фото: Министарство одбране

По завршетку састанка делегација две земље, министар Стефановић захвалио се још једном Словачкој на принципијелном ставу о непризнавању такозваног Косова и на снажној подршци коју је министар Нађ данас исказао територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије.

Стефановић је истакао да је посета министра Нађа још једна потврда пријатељства које повезује Србију и Словачку и одлична прилика за унапређење сарадње између два министарства одбране.

- Наше земље повезују снажне културне и историјске везе, а то је одлична основа да наша два министарства одбране, која и иначе имају добру сарадњу, сарађују и још боље. Данас смо се у разговорима сагласили око конкретних пројеката, који се односе на нашу војно-индустријску и војнообразовну сарадњу, али и заједничке тренинге наших специјалних јединица и спремни смо да са њима започнемо што пре, чим то околности буду дозвољавале. То ће бити нови импулс у сарадњи наше две војске и два министарства – поручио је министар Стефановић.


Министар је прецизирао и да је реципрочна обука припадника специјалних јединица била једна од тема на састанку двеју делегација.

- Дотакли смо се неких важних тема које се тичу и Команде за обуку, односно центара за обуку специјалних јединица у Словачкој, за које сматрамо да су једне од најбољих у Европи. Сматрамо да је словачка војска веома способна и да би наши момци и девојке, који би дошли тамо на обуку, могли много да науче. Исто тако спремни смо и да поделимо искуства која имају наше специјалне јединице – поручио је министар Стефановић.

Србија остаје посвећена учешћу у мировним операцијама и Европске уније и Уједињених нација, нагласио је такође министар Стефановић.

- Биће нам драго ако у будућности и са словачким војницима будемо могли негде заједнички да делујемо, а бићемо спремни и да нашу интероперабилност повећамо кроз заједничке вежбе две војске - наглашава министар Стефановић.

Министри Стефановић и Нађ сагласни су да се посао војске донекле променио и да се војска све више ангажује у мирнодопске сврхе. Као примере министар Стефановић наводи помоћ становништву коју је војска указала у времену пандемије ковида, али и у другим ванредним ситуацијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)