ДАН 246. БАТАЉОНА АБХО У КРУШЕВЦУ: Борци против отрова од 1932. године (ФОТО)

С. Бабовић

28. 09. 2021. у 17:41

ЈЕДИНИЦА Војске Србије 246. батаљон АБХО обележава данас свој Дан.

ДАН 246. БАТАЉОНА АБХО У КРУШЕВЦУ: Борци против отрова од 1932. године (ФОТО)

Фото Архива АБХО

Формирање ове елитне јединице Војске Србије започело је доношењем Уредбе министра министра Војске и Морнарице старе Краљевине од 28. септембра 1932. Тада је у Крушевцу формиран Барутански батаљон, прва регуларна јединица противхемијске заштите, која и данас у оквиру 246.батаљона АБХО успешно обавља тешке задатке.

-Ова служба израсла је у веома осавремењену јединицу, а њени припадници стручно оспособљени за извршавање задатака у свим мисијама Војске Србије-рекао је потпуковник Владимир Филиповић,командант 246.б АБХО на данашњој церемонији у Касарни “Цар Лазар”,где је присутне у име начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и у своје лично име поздравио пуковник Дејан Петковић, помоћник команданта копнене војске за операције.

Батаљон стациониран у Крушевцу се у различитим формацијама кроз историју, селио од Сремских Карловаца, преко Бајине Баште и Чачка, да би се коначно „вратио" у Лазарев град. Данас се ту обучава кадар наше војске за најсложеније изазове. За обуку инспектора УН за ове задатке задужен је Центар за усавршавање кадрова АБХО, такође лоциран у Крушевцу.

246. батаљон АБХО налази се у саставу Копнене војске,опремљен је и оспособљен да планира,организује и спроводи мере против нуклеарно хемијско биолошког обезбеђења и обезбеђења од нуклеарних и хемијских удеса у миру. Од 2000. до 2007.године, били су ангажовани на деконтаминацији рејона бомбардованог осиромашеним уранијом 1999.године, у сарадњи са стручњацима Института Винча.

Били су ангажовани у санирању свих већих непогода у Србији, укључујући и поплаве 2014.године, а током епидемије КОВИД-19, били су ангажовани у КОВИД болницама на Београдском и Новосадском сајму, хали Чаир у Нишу,али и у Крушевцу, Ћуприји, Краљеву, Рашкој, Новом Пазару објектима Генералштаба, касарнама и другим објектима Министарства одбране и Војске Србије,као и карантинима у Суботици,Моровићу и на Фрушкој Гори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)