ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Спремно све за ковид пропуснице, али оне нису "магични метак"

Танјуг

28. 09. 2021. у 13:41

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић изјавила је данас да је држава спремна да уведе ковид пропуснице, али да су оне само начин да се пре свега млади вакцинишу и да пропуснице нису никакав "магични метак" за решавање ситуације са пандемијом ковида 19.

ПРЕМИЈЕРКА БРНАБИЋ: Спремно све за ковид пропуснице, али оне нису магични метак

Фото: Танјуг

- Ми смо спремили све за ковид пропуснице. Ја ћу разговарати још, да видим да ли ћемо ићи на то. Али, чујем на различитим медијима и од разних експерата различите информације и погледе на ствари - рекла је Брнабић новинарима у Винчи на констатацију да је пре 16 дана најавила увођење ковид пропусница, али да таква одлука још није донета.

Премијерка је истакла да ковид пропуснице нису "сребрни или магични метак" за решавање ситуације, већ су начин да се мотивишу млади људи да се вакцинишу, како би могли да иду у клубове, кафиће, ресторане.

- Једини одговор на све ово је вакцинација. Поново причамо о мерама, пропусницама, свему што није кључно у решавању пандемије. Кључне су вакцине, прва и трећа доза - рекла је Брнабић.

Премијерка је навела и да је у Србији вакцинисано 53,4 одсто пунолетне популације, али да је у узрасту од 18 до 30 година вакцинисано 21,4 одсто, што је, каже, поражавајуће, јер је то ствар грађанске солидарности и заштите оних који из различитих разлога не могу да се заштите.

Додала је и да смо, нажалост, сведоци тога да и млади умиру, јер су невакцинисани.

- Пре два дана преминуо је младић стар 24 године, без других обољења, није био вакцинисан. И жена која је имала 31 годину, мајка двоје деце, без придружених болести и без вакцине. То су све животи који су могли да се спасу - рекла је Брнабић.

Она је поновила да држава не може да уведе обавезну вакцинацију, већ морамо да се ослонимо на сопствену свест да је важно да се заштитимо.

Додаје да је држава свој део посла урадила, међу првима набавила вакцине четири различита произвођача, а ускоро стиже и пета, Модерна, али и поновила да има нешто и до индивидуалне одговорности.

- Нигде није запело, размишљамо о томе (ковид пропусницама) - рекла је Брнабић, која је данас обишла нову санитарну депонију, електрану и рециклажно постројење за грађевински отпад у градској депонији Винча.

БОНУС ВИДЕО:

Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)