СКРИВЕНА ИСТОРИЈА АМЕРИЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: Предавање Милорада Вукашиновића на Јутјуб каналу КЦНС

В. Н.

27. 09. 2021. у 19:13

ПРЕДАВАЊЕ новинара и публицисте Милорада Вукашиновића на тему „Савет за иностране послове (1921–2021): скривена историја америчке дипломатије" може се погледати на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

СКРИВЕНА ИСТОРИЈА АМЕРИЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: Предавање Милорада Вукашиновића на Јутјуб каналу КЦНС

ФОТО: Милорад Вукашиновић (КЦНС)

Амерички Савет за иностране послове ове године обележио је стогодишњицу постојања. Ова организација основана је 29. јула 1921. године у Њујорку и у међувремену је прерасла у  својеврсну „лабораторију америчке спољне политике".

Потреба за оснивањем СИО проистекла је првенствено из сложених прилика у којима се свет нашао након Првог светског рата и Версајске мировне конференције 1918. године. Најпре су чланови Савета били искључиво Американци, да би потом у чланство били позивани и еминентни саговорници из дугих делова света.

СИО је веома брзо постао кадровски регрутни центар за највише државне функције, па и институцију америчког председника, премда је у почетку био замишљен као приватна невладина организација.

О важности Савета и његовом утицају који је с временом све више растао можда најбоље говори претпоставка о улози Савета у уклањању америчког председника Трампа из изборне трке 2020. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)