СПОМЕН НА ХЕРОЈСКИ ЧИН: Краљевачки ватрогасци обележили свој дан - 27. септембар (ФОТО)

Г.Ћ.

27. 09. 2021. у 10:44

СВЕЧАНОМ седницом у Градској управи и полагањем венаца на спомен-плочу погинулим ватрогасцима из Краљева у Другом светском рату, краљевачки ватрогасци јуче су на пригодан начин обележили 27. септембар – Дан добровољних ватрогасаца Србије.

СПОМЕН НА ХЕРОЈСКИ ЧИН: Краљевачки ватрогасци обележили свој дан - 27. септембар (ФОТО)

Фото: Г.Шљивић

Овом приликом, венце на спомен-плочу, постављену на зграду некадашњег Ватрогасног дома у центру Краљева из којег је 27. септембра 1941. године ватрогасни оркестар храбро успео да изађе из окупираног града на Ибру, положили су представници локалне самоуправе на челу са замеником градоначелника Вукманом Ракочевићем, чланови и ветерани краљевачког Добровољног ватрогасног друштва које ове године слави 88 година постојања, као и делегације Ватрогасног савеза Србије и ватрогасаца из братског словеначког града Марибора.

- Добровољна ватрогасна чета у Краљеву је основан 1933. године и од тада су овдашњи ватрогасци пролазили кроз бројне економске кризе, ратна времена, окупацију, револуцију, ослободилачки рат, обнову земље, бројне реорганизације, привредне реформе и промене политичких система. Наши ватрогасци, наши хероји, увек су били спремни да реагују и помогну у бројним природним и еколошким катастрофама попут земљотреса, поплава и шумских пожара – рекао је, поред осталог, у свом говору Милан Матијевић, ватрогасни ветеран.

- Противпожарна култура је достигла високе домете и данас представља део опште културе становништва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)