ТИТО ЈЕ ЗАБРАНИО ОВУ ПЕСМУ: Била је толико тужна да су се људи због ње убијали, а онда ју је наручила Јованка Броз (ВИДЕО)

Novosti online

27. 09. 2021. у 00:36

ЈЕДНА од урбаних легенди које се везују за Јосипа Броза Тита и бившу Југославију је свакако она о песми која је била толико депресивна да су људи због ње дизали руку на себе.

ТИТО ЈЕ ЗАБРАНИО ОВУ ПЕСМУ: Била је толико тужна да су се људи због ње убијали, а онда ју је наручила Јованка Броз (ВИДЕО)

Фото архива

Песма коју је после великог броја суицида Тито наводно забранио, зове се "Плућа су ми болна". Сматра се једном од најтужнијих песама која је икад написана на овим просторима.

Аутор песме је био Драгиша Недовић, који је написао и чувену стару песму "У лијепом старом Вишеграду", као и данас радо слушану "Стани, стани, Ибар водо", затим "Коме шумиш, ој Мораво", "Негде у даљини поглед ми се губи", "На Морави воденица стара", "Шумадијо родни крају", "Коме шумиш, ој Мораво", "Игра коло крај Нишаве", "Зарудела зора на Морави", "Београде, граде на Дунаву", као и многе друге.

Живот није штедео Драгишу, који је био један корак од смрти 1941. године, када је био изведен пред стрељачки вод у Шумарицама у Крагујевцу. У задњем тренутку су га, као већ тада чувеног текстописца, одвојили са стране и тако је избегао судбину многих Крагујевчана. Крај Другог светског рата дочекао је у немачком радном логору у Дормагену.

Када се вратио у Крагујевац неколико година по завршетку рата, 1950. године сазнао је да је оболео од туберкулозе. Та патња му је, ваљда, дала инспирацију да напише песму "Плућа су ми болна" чији текст гласи:

"Плућа су ми болна, здравља више немам

Јер су сасвим близу, моји задњи дани

Живећу још данас, а можда и сутра

А онда заувек, збогом, мој животе

Није мени жао беднога живота,

Јер ја среће никад, осетио нисам

Само бол и патња, горке сузе лио

У животу своме срећан нисам био."

Песму је први отпевао Заим Имамовић, али је она сугестивно деловала на публику, па је у то време широм Југославије забележен велики број самоубистава људи који су оболели од туберкулозе.

Тада су Централни комитет и Тито наводно одлучили да се плоча повуче из продаје и да се извођење песме забрани, уз објашњење да наводи на самоубиство.

Тек када је 10 година касније једном приликом Јованка Броз, о којој су кружиле приче да је и сама боловала од ове болести, наручила ову песму на једној прослави, забрана је укинута.

Нажалост, иако се Драгиша Недовић излечио од туберкулозе, дошли су проблеми са срцем. Од последица срчаног удара је 1966. преминуо у 49. години живота. Иза себе је оставио сина Александра, ћерку Раду и око 800 песама.

БОНУС ВИДЕО - Дружила се са Хичкоком, а Ричард Бартон је тражио да играју заједно

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)