СВЕ О ДЕЛТА СОЈУ У СРБИЈИ: Колико се вакцинисаних разболело, која је главна разлика у односу на невакцинисане и колико које цепиво штити?

Novosti online

26. 09. 2021. у 23:01

ПРВО истраживање делта соја корона вируса, који је тренутно присутан у Србији, потврдило је две чињенице.

СВЕ О ДЕЛТА СОЈУ У СРБИЈИ: Колико се вакцинисаних разболело, која је главна разлика у односу на невакцинисане и колико које цепиво штити?

Фото: ЕПА

Вакцинисани се разбољевају, али разлика између имунизованих и оних који нису примили вакцину је драстична и то баш где је и најбитније - одлазак у болницу и броју оних који су доспели на интезивну негу.

Број узорака је изнад репрезентативног

Након што је пре неколико месеци објављено истраживање о успешности сваке вакцине посебно, изнова је и проучавање заражавања делта сојем урађено прво у Крагујевцу. Број праћених случајева је једнак броју осигураника Дома здравља Крагујевац - 145.000, а у који се сливају сви подаци о ковиду. Број праћених случајева је изнад репрезентативног и отуда се резултати могу узети као меродавни и не само за простор целе Србије.

Истраживање случајева оболељавања од делте почело је 1. јуна, а први пресек је направљен сада, у септембру. Број оболелих од ЦОВИД-а до дана почетка истраживања је био 25.000 грађана па су посебно праћени они који нису до тог тренутка прележали болест. И то, вакцинисани до 1. јуна њих 75.020 и они који се до тог датума нису имунизовали - 45.000 грађана. На дан почетка истраживања две дозе је примило 65.639, а једну 9.381.

Фото: Србатом

Истраживањеје управо рађено јер верзија која тренутно хара и не само у Србији је измењена варијанта вируса у односу на ону када су прављене вакцине. Од делта соја оболело је вакцинисаних - 747 (33.2), а невакцинисаних 1504 (66.8). У овом делу истраживања констатовано је да је број оболелих који су вакцинисани порастао међутим, уколико се резултати упореде са општом популацијом добија се показатељ - да су се невакцинисани три пута више разбољевали.

Истраживањем је обухваћено и како је која вакцина ‘радила’ на нову верзију вируса. И даље се као најуспешније цепиво показује Фајзер. Највише оболелих је међу онима који су примили кинеску вакцину, али је чињеница да је њу у Србији примило највише грађана. Дакле, од делта соја је оболело 8.3 грађана који су прими АстраЗенеку, од Фајзера 6.8 одсто, Спутњика 13.6 одсто и Синофарма 71.4 одсто.

Фото: Танјуг/АП

До драстичне али и најбитније разлике долази се у делу истраживања који су оболели од ковида морали на лечење у болницу. У случају невакцинисаних то је 75.2 одсто, а вакцинисаних 24.8 одсто. Још уочљивија разлика је када је реч о интезивој нези и стављању на респиратор - однос је два вакцинисана пацијента у односу на 33 невакцинисаних. Када је реч о вакцинисанима који су морали у болницу најмање случајева је забележено после вакцинације Астра Зенеком.

Др Баскић: Вирус је сада другачији

Истраживање Дома здравља Крагујевац којим руководи професор факултета Медицинских наука Дејан Баскић се наставља.

- Ми смо наставили наше раније започето истраживање и пратили шта се дешава у новом таласу када је доминатантан делта сој. Први пресек је направљен практично пред вакцинацију трећом дозом и по резултатима се може закључити да је након шест месеци ефективност вакцинације пала, али и да је вирус сада другачији. Главна порука је, а томе у прилог сада говоре и конкретне обрађене бројке у болници је мање вакцинисаних од невакцинисаних. И необорива чињеница је да вакцине штите од тешких клиничких слика - поручује професор Баскић.

БОНУС ВИДЕО - НИКАДА НИЈЕ БИЛО ТЕЖЕ: Репортери "Новости" у црвеној зони ковид болнице у Батајници

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)