НАУЧНИ КОМПЛЕКС НИЧЕ НА ВОЖДОВЦУ: До краја недеље конкурс за пројекат за биомедицински центар "Био4 кампус" у главном граду

Б. Борисављевић

27. 09. 2021. у 09:36

ДВА факултета, пет научних института, студентски дом, вртић, пословно-конгресни центар "Мингларијум", неки су од садржаја који ће се наћи у комплексу високошколских установа "Био4 кампус" на београдском Вождовцу.

НАУЧНИ КОМПЛЕКС НИЧЕ НА ВОЖДОВЦУ: До краја недеље конкурс за пројекат за биомедицински центар Био4 кампус у главном граду

Комплекс на површини од 7,9 хектара

Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије требало би да до краја недеље распише конкурс за идејно урбанистичко-архитектонско решење фазе А "Био4 кампуса".

Комплекс ће се налазити између улица Војводе Степе, Кумодрашке и насеља Кумодраж 1, на површини од 7,9 хектара. На тој локацији се сада налазе објекти војног комплекса "Торлак" који су, како се наводи у конкурсу, предвиђени за уклањање. У фази Б планирано је сређивање простора на садашњој адреси Фармацеутског факултета у просторној целини Јајинци. Назив "Био4" је скраћеница области који ће чинити комплекс - биомедицина, биоинформатика, биотехнологија и биодиверзитет.

У кампусу, као јединственој целини, налазиће се Биолошки и Фармацеутски факултет. Ту ће бити и Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Центар за одрживо управљање биоресурсима и природним продуктима - ПАНДА, Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић", Институт за медицинска истраживања, Институт за мултидисциплинарна истраживања и део Института за развој вештачке интелигенције.

Први пут од оснивања, Биолошки факултет ће добити своју зграду. Објекат за око 1.340 студената имаће 11.000 метара квадратних бруто површине, док је за Фармацеутски планирано 29.000 квадрата. Комплекс института простираће се на више од 30.000 квадрата, у оквиру кога ће се налазити и Научно-технолошки парк и Центар за идеје.

"Био4 кампус" ће имати пословно-конгресни центар "Мингларијум", у оквиру кога ће бити отворени и затворени спортски центар, амбуланта, ресторани и кафићи, конференцијска сала за око хиљаду људи, већи број мањих, као и простори који се могу користити за различите намене, од сајмова до концерата. За академце ће бити изграђен студентски дом са око 300 кревета и кантином, као и објекат за смештај гостујућих истраживача и научних радника са око 200 места. Комплекс ће имати и предшколску установу за боравак малишана, чији родитељи су запослени у кампусу.

За смештај експерименталних животиња - мишева, пацова, кунића, зечева, змија и зебра рибица, који се користе у настави и научним истраживањим биће изграђен виваријум.

ТРЖИШТЕ ВРЕДНО ТРИЛИОН ДОЛАРА

ИДЕЈА је да "Био4 кампус" постане нови биомедицински центар у Европи. Гледано са економске стране, тржиште "Био4" области ће, за неколико година, у свету вредети више од трилион америчких долара.

Извештај светског економског форума о здрављу је, као најважније области технолошког напретка, идентификовао области прецизне медицине, имунотерапије, микробиологије, генетичког инжењеринга и регенеративне медицине. Глобално тржиште биотехнологије укључује и нано биотехнологију, секвенцирање ДНК, ферментацију, ПСР технологију, ткивно инжењерство...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)