ПРЕСУДА ПУТУЈЕ ГОДИНУ ДАНА: И после одлуке Апелационог суда Добрила Петровић још не може да се врати у свој стан

В. Ц. С.

27. 09. 2021. у 11:18

ЗА две недеље навршиће се пуних годину дана од како је пензионерка Добрила Петровић добила спор пред Апелационим судом у Београду, на основу ког је требало да се врати у стан из ког је принудно исељена пре четири године - али, пресуда јој још није уручена!

ПРЕСУДА ПУТУЈЕ ГОДИНУ ДАНА: И после одлуке Апелационог суда Добрила Петровић још не може да се врати у свој стан

Фото: К.М.

Добрилу је тада, судским путем, иселио из дома на Цветном тргу, у ком је живела дуже од три деценије, наследник старог власника. Уставни суд, међутим, закључио је да је повређено њено право на дом. А право на дом је према Европској конвенцији о људским правима, истог ранга као и својинско право. Зато је Апелациони суд наново пресудио према овој одлуци Уставног суда, али пресуда до данас није извршена.

- Више пута сам звала и Апелациони и Први основни суд да видим шта се дешава са мојом пресудом, да бих могла да покренем поступак извршења и вратим се кући са кћерком и унуцима. За све то време плаћам кирију, а наследник власника стана, који ме је уз помоћ извршитеља избацио, упркос забележби у катастру, доводи купце и покушава тај стан да прода - тврди Добрила.

Покушали смо да сазнамо где је запело и како је могуће да грађани ни после годину дана не могу да дођу до правоснажних пресуда у окончаним споровима.

У Апелационом суду су проверили евиденционе књиге и утврдили да је пресуда донета 7. октобра 2020. и експедована на даљу надлежност првостепеном суду 31. маја 2021. Такође су нам разјаснили да је Апелациони суд констатовао да Добрила Петровић није стекла својство закупца на неодређено време, али да она и кћерка нису смеле да буду исељене јер су имале својство корисника стана са правом да га трајно користе.

- Европска конвенција за заштиту људских права, која је саставни део домаћег правног поретка, прописује да свако има право на поштовање приватног и породичног живота, дома и преписке. Дом је физички ограђен простор где се одвија приватни и породични живот са којим је одређено лице остварило довољно јаку и трајну повезаност, без обзира да ли борави у њему законито или не, без обзира да ли га користи у својству власника или закупца. Будући да тужиље у предметном стану живе непрекидно дуже од 30 година, оне су стекле трајне везе са станом који представа њихово једино место за живот - наводи се у одговору Апелационог суда.

Репортер "Новости" обратио се и Првом основном суду. Речено нам је да је правоснажна пресуда прво летос уручена њеном адвокату, за ког се испоставило да је отказао пуномоћје још 2017. Пошто се вратила, ових дана послата је и самој Добрили. До ње, међутим, није стигла.

РАСТЕГЉИВИ РОКОВИ

ПРОСЕЧАН рок за достављање првостепене пресуде у Србији, како нам је објашњено у Адвокатској комори Београда, јесте два до три месеца. Рок за достављање пресуде Вишег или Апелационог суда је пет до шест месеци, пошто пресуда мора прво да се упути првостепеном суду. Исти је рок и за одлуку о ревизији пред Врховном касацијом. Неретко се, ипак, дешава да се пресуде чекају у фиоци и по годину, па и годину и по.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)