СОЛУНЦИМА ВЕЧНО ХВАЛА: Државна комеморација одржана у Поликастру

В. Н.

26. 09. 2021. у 21:56

СРБИЈА се са поносом сећа велике епохе у којој је са савезницима извојевала значајну победу, пробој Солунског фронта, која је била весник слободе, и на том јунаштву захвалне су данашње генерације.

СОЛУНЦИМА ВЕЧНО ХВАЛА: Државна комеморација одржана у Поликастру

Дарија Кисић Тепавчевић у Поликастру

Поручила је ово министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић, која је поводом 103 године од пробоја Солунског фронта у Поликастру предводила државну комеморативну свечаност.

Министарка је положила венце на српском делу заједничког Споменика силама савезницама у Великом рату и на спомен-бисту председника српске владе у време рата Николе Пашића.

- Сваки септембар призове снажне емоције и историјска сећања на пробој Солунског фронта, далеке 1918. године. То је оно што спаја Србе, Грке и све народе чије су војске биле силе победнице у Великом рату - рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Нагласила је и да је пробој Солунског фронта, 15. септембра 1918, један од најзначајнијих датума из савремене историје српског народа и један од највећих успеха српске војске у Великом рату. Зато га Србија, заједно са Републиком Српском, од ове године обележава као Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Како је додала, славна и херојска дела наших предака симбол су слободе, јунаштва и савезништва и путоказ садашњим и будућим генерацијама да цене мир, слободу и просперитет.

- То су идеали који треба да нас све воде напред и на којима треба да почива свако друштво и држава - поручила је министарка.

ПРВА ОДУСТАЛА БУГАРСКА

ПРОБОЈ Солунског фронта трајао је од 15. до 17. септембра 1918, током битке код Доброг поља, после чега је Бугарска капитулирала 30. септембра. Српске и француске снаге наставиле су на север, у ослобађање Србије. Београд је ослобођен 1. новембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)