СТИЖЕ ПРОМЕНА ВРЕМЕНА! Објављена најновија временска прогноза - Ево какво нас време чека у наредном периоду

Novosti online

26. 09. 2021. у 17:47

У СРБИЈИ данас и до 31°Ц. Веома топло и у понедељак, уз 30°Ц, али уз промену времену са падавинама, показује најновија временска прогноза метеоролога Ђорђа Ђурића.

СТИЖЕ ПРОМЕНА ВРЕМЕНА! Објављена најновија временска прогноза - Ево какво нас време чека у наредном периоду

Фото: Депоситпхотос/Принтсцреен

Средином следеће седмице осетно свежије и кишовито, уз јаку кошаву. Шта нас очекује до краја септембра и током прве декаде октобра?

Недеља протиче у знаку сунчаног и правог летњег времена, а температуре овог послеподнева у Србији достижу и 31°Ц, у Београду је 30°Ц. Данас се бележи и велика температурна разлика, између минималних јутарњих и максималних дневних температура (амплитуда) и у многим пределима она је око 20 степени. У Смедеревској Паланци је јутрос након 8°Ц, тренутна температура 31°Ц, дакле, за 23 степена виша, а у Ћуприји за чак 24 степена виша и након јутарњих 7°Ц, тренутно је 31°Ц, наводи Ђурић.

Како је Србија под утицајем антициклона и повишеног ваздушног притиска и до краја дана сунчано, а под утицајем веома израженог висинског гребена и веома топло, јер са југа према северу Европе струји веома топла ваздушна маса. Како се у току вечери очекује слабљење антицклона, а гребен ће почети да се урушава због продубљавња долине са северозапада из смера северног Атлантика, у току вечери и ноћи на северу и северозападу Србије очекује се повећање облачности и то ће бити увод у промену времена од сутра.

Небо над Србијом у понедељак уз знатно више облачности, а већ од јутра на северу ће бити услова за кишу или пљускове са грмљавином. Због знатно више облака, биће знатно умањено израчивање ваздуха, па ће и јутарње температуре бити знатно више са вредностима на северу Србије, у Војводини и у Београду до 18°Ц, док ће на југу и југоистоку Србије јутро због ведријег времена бити и даље хладно, уз температуре око 7°Ц.

Како ће Србија и у понедељак налазити у систему југозападног висинског струјања, очекује се и даље прилив веома топле ваздушне масе, али ће за разлику од данашњег сунчаног дана, сутрашњи дан високе дневне температуре бити обележене облачним временом. Максимална температура у понедељак од 26 до 30°Ц, у Београду до 30°Ц.

Средином дана и после подне у западним, а крајем дана и током вечери и у осталим пределима Србије очекује се јаче наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином, уз осетнији пад темпераруре, а јужни и југоисточни ветар биће у скретању на северозападни.

Иначе, током понедељка се услед присуства честица пустињског песка из Сахаре, које су претходно до нас стигле јужним струјањем са севера Африке, током понедељка се очекује "прљава" киша, па се препоручује да не перете своја возила.

У Србији у уторак облачно и свежије са кишом, пљусковима и грмљавином. Максимална температура биће од 20 до 25°Ц, у Београду до 21°Ц.

Среда ће на северу и истоку Србије протећи у знаку сувог и променљиво облачног времена, док ће кишоноси облаци доносити падавине јужним и западним пределима Србије. У четвртак ће кишовито бити у већем делу Србије.

Иначе, због антициклона и високог ваздушног притиска на истоку и североистоку и ниског ваздушног притиска и циклона на западу Европе, над Србијом ће бити изражен градијент ваздушног притиска, па се у уторак крајем дана очекује појачање југоисточног ветра. У среду и у четвртак у кошавском подручју (Поморавље, Подунавље, Војводина, Београд, Шумадија) дуваће умерен до јак источни и југоисточни ветар, на југу Баната са олујним ударима. Кошава ће донети и нешто свежији ваздух са истока, а због њеног јаког интензитета, субјективни осећај биће и да је хладније. Максимална температура од среде до петка од 17 до 23°Ц, у Београду од 18 до 20°Ц. Просечна максимална температура ваздуха за последње дане септембра је од 20 до 24°Ц, па можемо да закључимо да ће максималне температуре још у понедељак бити изнад просечних вредности, потом ће у уторак опасти на нормалне, а током среде и четвртка очекују се температуре и за који степен испод просечних, напомиње Ђурић.

У петак суво. За наредни викенд претежно сунчано и топлије, уз максималне температуре око просечних вредности за почетак октобра и то углавном од 19 до 23°Ц.

Иначе, током првих дана октобра, изнад северног Атлантика биће развијен веома снажан циклон, тако да се према тренутним прогнозама током првих 7 до 10 дана октобра очекује умерено топло и топло, уз температуре преко 20°Ц, а око петог октобра било би најтоплије са вредностима и преко 25°Ц, јер би циклон у свом предњем делу условљавао јужна струјања и прилив топле ваздушне масе до и преко нашег подручја.

Дакле, према тренутним прогнозама, последњи дани септембра биће обележени променљивим и свежијим временом, а прва декада октобра сувим, стабилним и топлим временом.

БОНУС ВИДЕО - НАУЧНА СЕНЗАЦИЈА: Открића над Сићевачком клисуром бацају ново светло на историју

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)