МИНИСТАР ВУЛИН У НОВОМ САДУ: Добровољна ватрогасна друштва која су наш ослонац деценијама - Хвала што сте ту када је тешко

Novosti online

26. 09. 2021. у 13:32

МИНИСТАР унутрашњих послова Александар Вулин поручио је данас на церемонији примопредаје опреме добровољним ватрогасним друштвима која је набављена средствима Министарства унутрашњих послова, да је врлина припадника ових друштава спремност да помогну без награде, славе и части и да је Србија моћна онолико колико су снажни и јаки људи спремни да буду ту када је невоља и када је тешко.

МИНИСТАР ВУЛИН У НОВОМ САДУ:  Добровољна ватрогасна друштва која су наш ослонац деценијама - Хвала што сте ту када је тешко

Фото: МУП РС

- Онај ко је спреман да жртвује себе и своје време, који се припрема да помогне другима не тражећи част када се бори са пожарима, невољом, поплавом, биће ту и када Србији буде тешко, најтеже, и када јој угрозе мир и безбедност, када јој угрозе сигурност - рекао је министар Вулин на Тргу слободе у Новом Саду.

Министар је истакао да данас када стојимо у престоници северне српске покрајине, не можемо да не мислимо на нашу браћу на Kосову и Метохији, којима отимају право да постоје, да трају, да живе у Србији коју су изабрали својим рођењем, својом вером и нацијом.

- И зато док вас има, док је свако од вас у стању да мајци Србији поклони део свог времена, уверења, поверења, и они тамо знају да је Србија ту и да нису сами. Док је наш председник Александар Вучић у стању да издржи сваки притисак, напад, подлост и мржњу и ми смо спремни да чувамо своју Србију и чуваћемо је као живот сваког од нас. Времена која су пред нама показаће и доказаће да је Србија вечна онолико колико су јој деца верна - поручио је министар Вулин.

Министар је припадницима добровољних друштава рекао да их у себичним временима други гледају чудно, јер без плате и надокнаде, без награде помажу другима.

- Kада дођу тешка времена, када дођу часови невоље, онда се више нико не сећа питања и чуђења већ су захвални што постојите, што сте били ту да помогнете када је било најтеже- рекао је министар и нагласио да у тешким временима остају само људи, ни част, ни новац, ни слава, ни власт, само људи и нико више.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да добровољна ватрогасна друштва имају вековну традицију, да су се мењале власти, и друштвено-политичка уређења, а да су она увек била ту - на истом задатку.

- Добровољна ватрогасна друштва која су наш ослонац деценијама, па и вековима, чији храбри чланови се хватају у коштац са сваком непогодом, нису више препуштена себи, не зависе више од финансијске снаге неке локалне самоуправе - рекао је Вучевић и додао да се Србија данас зна да цени своје храбре добровољце, племените људе различитих занимања који су увек ту - у првим редовима, када нас снађе нека невоља или непогода.

Организација и рад Добровољних ватрогасних друштава, како је нагласио, први пут су прописани законом, чиме им се и формално признаје статус од посебног значаја за заштиту и спасавање.

- Поносан што сам део власти која је учинила овако велику ствар, за цело наше друштво - рекао је Вучевић и додао да ће град Нови Сад увек бити ту да помогне доборвољним ватрогасним друштвима.

Председник Ватрогасног савеза Србије Драган Ћапин указао је да претходни период није био лак ни за кога, па ни за добровољно ватрогаство, а поготово за добровољне ватрогасце.

- Добровољно ватрогаство је било девастирано и борило се за опстанак дуги низ година, док није препозната потреба од Министарства унутрашњих послова за усвајањем Закона о добровољном ватрогаству, првом закону након 40 и више година, који представља и полазну тачку за даљи успешан развој добровољних ватрогасних друштава- рекао је Ћапин.

Ћапин се захвалио министру Вулину који је одмах по ступању на дужност, како је рекао, препознао важност добровољног ватрогаства и добровољних ватрогасаца у Србији, који пружају веома значајну подршку професионалним ватрогасно-спасилачким јединицама у гашењу пожара и другим ванредним ситуацијама.

- Од како сте преузели мандат, почела је највећа финансијска помоћ добровољним ватрогасцима у последњих неколико деценија. Доказ је управо опрема чији је део изложен и данас на овом скупу- рекао је Ћапин.

Министру Вулину, председник Ватрогасног савеза Србије Ћулум, у знак захвалности за помоћ и подршку, уручио је Почасни ватрогасни крст - највеће признање које додељује Ватрогасни савез Србије.

Добровољно ватрогаство у Србији гаји дугу традицију, а прво такво друштво основано је 1805. године у Елмиру. У Србији је званично регистровано 350 добровољних ватрогасних друштава са око 3000 припадника који су у просеку ангажовани на око 40 интервенција месечно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)