КО ЈЕ БИО ДОКТОР ЦОЛИЋ: Почасни конзул, светски путник и признати стручњак естетске хирургије

Novosti online

25. 09. 2021. у 21:06

ПРИЗНАТИ пластични хирург Миодраг Цолић преминуо је данас у 64. години.

КО ЈЕ БИО ДОКТОР ЦОЛИЋ: Почасни конзул, светски путник и признати стручњак естетске хирургије

Фото: Принтскрин Youtube

Проф. др Миодраг Цолић је био светски признат специјалиста пластичне, реконструктивне и естетске хирургије. Био је врхунски стручњак са преко 30 година искуства. Године 1989. основао је једну од првих приватних здравствених установа у Србији заједно са својим братом Миланом, која ће прерасти у Специјалну болницу за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију, чији је био сувласник.

За 30 година рада кроз његове руке је пут до лепоте нашло преко 25.000 људи. 

- Морали смо сами да пишемо правила. Нисмо имали на кога да се угледамо. Све је кренуло из једне зграде, гарсоњере у којој смо брат и ја радили. Сударали смо се на степеницама са комшијама који су уносили кацу са киселим купусом у исто време када смо ми уносили апарата за липосукцију. Питају нас је ли то нова верзија каце, одговарамо: "Није, то је за чварке"- причао је недавно за Телеграф његов брат Милан, присећајући се њихових почетака.

Доктор медицине Миодраг Цолић, старији брат, био је професор на Медицинском факултету у Београду и шеф Катедре за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију, као и председник Удружења пластичних хирурга Југославије и потом Србије. Такође је осам година био директор Клинике за опекотине, пластичну и реконструктивну хирургију Клиничког центра Србије.

У Међународном удружењу за естетску пластичну хирургију (ИСАПС) био је најпре национални секретар за Србију, потом шеф националних секретара, чиме постаје члан Борда овог удружења, затим генерални секретар и потпредседник ове значајне асоцијације посвећене напретку и едукацији у естетској хирургији.

Усавршавао се у Бразилу код легендарног Ива Питангија и других познатих стручњака, у Мексику – код Монастерија, у Шпанији, Француској, САД…

У земљи је организовао многе међународне скупове пластичних хирурга који су долазили на његов позив да одрже предавања и курсеве. Као национални секретар ИСАПС-а добио је организацију Курса ове асоцијације на Светом Стефану 2005. године, коме је присуствовало око 40 еминентних предавача, што није забележено ни на једном стручном састанку овог удружења.

Професор Цолић је био задужен за развој естетске хирургије у мање развијеним земљама света, па је испред Удружења организовао курсеве у Кини, Узбекистану, Казахстану, као и симпозијуме у Београду, Кушадасију, Охриду, Сарајеву, Будви.

Био је члан око 20 светских асоцијација за пластичну и естетску хирургију, представник ИПРАС-а за Европу, професор Међународног универзитета Алберт Швајцер у Женеви, а интензивно се бави и хуманитарним радом.

Са братом Миланом од 1989. године сувласник је Болнице Цолић. Од 2010. године почасни је конзул Републике Перу. Обишао је све земље света (195 по списку УН) и о томе написао двојезичну књигу Мој пут око света.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)