ЈУНАЈТЕД МЕДИЈА МАЛТРЕТИРА ГРАЂАНЕ: Шолак забранио Србима да гледају фудбал!

Novosti online

25. 09. 2021. у 12:06

Шолакова компанија и ТВ Нова и Спорт клуб крше Закон о електронским медијима Републике Србије, саопштио РТС

ЈУНАЈТЕД МЕДИЈА МАЛТРЕТИРА ГРАЂАНЕ: Шолак забранио Србима да гледају фудбал!

Фото: В. Н.

Драган Шолак, медијски тајкун са држављанством Малте и централом у Луксембургу и самопроглашени “борац за слободне медије”, не престаје да се иживљава над грађанима Србије! И то преко спорта! 

Наиме, Шолакова компанија Јунајтед медија, у чијем су саставу телевизије Нова, Н1 и Спорт клуб, одбацила је молбу јавног сервиса РТС за откуп права на преносе утакмица фудбалске репрезентације Србије у квалификацијама за СП у Катару. 

РТС и први човек те куће Драган Бујошевић у претходном периоду нису желели да улазе у отворене сукобе са Шолаком, иако проблеми постоје већ дуже време.

На пример, Јунајтед медија је недавно узурпирала ТВ преносе утакмица Европског првенства у фудбалу, не желећи да део тих права прода Јавном сервису, чиме је огромна већина грађана Србије практично спречена да ужива у том такмичењу. Исто се десило и са утакмицама кошаркаша Партизана и Црвене звезде у Европи. 

Овог пута, са квалификацијама за Светско првенство у Катару, Бујошевић и РТС су одлучили да се огласе.

Луксембуржани игнорисали РТС и раније 

Јавни сервис је у саопштењу објаснио да су у последња четири месеца слали више дописа Јунајтед медији са захтевом за уступање земаљских ТВ права на емитовања утакмица завршнице ЕП у фудбалу, као и кошаркашких утакмица Црвене звезде у Евролиги и Партизана у Еврокупу. До данас из Јунајтед медије, супротно свакој нормалној пословној пракси, на адресу РТС није послат ни један званични писани одговор, иако су ти дописи били званично достављени Јунајтед медији. Једино је, и то на инсистирање РТС-а, из Шолакове компаније одговорено усмено: "Немамо понуду за вас".

"Јунајтед медија је одбила писмо РТС-а са понудом за откуп преноса утакмица репрезентације" гласи наслов саопштења које је Јавни сервис објавио у петак увече. 

У саопштењу се детаљно наводе примери некоректног понашања Јунајтед медије и упозорава да Шолакова компанија крши законе Републике Србије!

Последњи захтев Јунајтед медији, насловљен на генералну директорку те куће Александру Суботић, РТС је послао 6. септембра, међутим "враћен је са назнаком да је достава покушана, али је одбијен пријем дописа". 

- Учешће наше фудбалске репрезентације у квалификацијама за Светско првенство налази се на листи најважнијих догађаја од посебног значаја за све грађане Србије. Закон о електронским медијима у члану 64 прописује да искључиво право преноса таквих догађаја може остварити телевизија која покрива целокупно подручје Републике Србије и која пружа слободан приступ емитовању свог програма. Спортски канали Спорт клуба и Телевизија Нова С, који су у власништву Јунајтед медије, не располажу националном фреквенцијом, па је великом броју гледалаца ускраћено праћење спортских догађаја од националног значаја - истиче се у саопштењу РТС-а. 

- Одлуком да наш последњи захтев уопште не приме и не узму у разматрање, Јунајтед медија је отишла корак даље од праксе из прошлости и тако онемогућила Радио-телевизију Србије да по тржишним условима плати земаљска ТВ права за спортске догађаје - наводи се у саопштењу РТС-а.

- Огромна већина становника Србије лишена је могућности праћења квалификација наше фудбалске репрезентације за Светско првенство у Катару 2022. године. РТС ће и даље покушавати да оствари пословну сарадњу са Јунајтед медијом, како би свим гледаоцима у Србији, сходно Закону о јавним медијима, омогућио да гледају ове преносе - саопштио је Јавни сервис.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)