ВАКЦИНАЦИЈА, ПА НА ВЕЖБЕ: На већини факултета настава ће бити "хибридна", строга правила на Медицинском

Б. Б. - Љ. Б.

25. 09. 2021. у 09:36

НА већини факултета настава у новој школској години, која почиње 1. октобра, одвијаће се комбиновано - практични део у просторијама установе, а теоретски онлајн.

ВАКЦИНАЦИЈА, ПА НА ВЕЖБЕ: На већини факултета настава ће бити хибридна, строга правила на Медицинском

Фото З. Јовановић

То је и препорука Сената Универзитета у Београду, а факултети сами организују наставу у складу са специфичностима.

Међутим, посебна пажња потребна је тамо где има много практичних вежби, што је случај и на Медицинском факултету, на коме су уведена посебна правила.

- Ко нема доказ о томе да не болује од ковида 19, не може да присуствује практичној настави - поручио је декан Медицинског факултета проф. др Лазар Давидовић. - Морају да покажу документ да су примили другу дозу вакцине или да су прележали ковид или да имају одговарајући титар антитела, или негативан PCR или антигенски тест, не старији од седам дана, односно три дана ако иду на клиничке вежбе. Заштитна маска се подразумева.

Проф. Давидовић истиче да ни предавачи, ни студенти на практичној настави не смеју да имају никакве знакове акутне респираторне инфекције и повишену температуру.

Истовремено, на Економском факултету, како каже декан проф. др Бранислав Боричић, прве две недеље предавања за бруцоше ће бити онлајн, након чега ће бити донета одлука под којим условима ће се одвијати настава.

Он наводи да ће студентима бити препоручено да се вакцинишу како би могли да присуствују предавањима на факултету, али да конкретна одлука није донета.

На Машинском факултету, бруцоши су ове недеље били на онлајн уводним предавањима из математике и физике, која су обнављање градива из средње школе.

- Од понедељка почиње радовна настава и идеја је да почне нормално, па ћемо видети како ће се ситуација развијати - каже проф. др Радивоје Митровић, декан Машинског факултета. - Бруцоши ће предавања имати у амфитеатрима, подељени у мање групе. Маска је обавезна, а у амфитеатру су исцртана места, после сваког предавања се ради комплетна дезинфекција.

Декан Стоматолошког факултета проф. др Алекса Марковић наглашава да ће бруцоши и теоријску и практичну наставу имати на факултету, подељени у мање групе. Студенти виших година ће радити по комбинованом моделу, али ће практични рад имати на клиникама факултета.

ВАКЦИНИСАНО 92 ОДСТО АПСОЛВЕНАТА

ПРОФЕСОР Давидовић је нагласио да је већина студената Медицинског факултета вакцинисана. На шестој години имунизовано је 92 одсто, на петој 91, на четвртој 84 одсто, на трећој 88 одсто, док је на другој 69 одсто вакцинисаних. Већина оних који нису вакцинисани планира да то учини. У тренутку уписа тек трећина бруцоша је била пелцована.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)